Dačić: Srbija nemoćna pred NSA

Izvor: B92, 02.Jul.2014, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbija nemoćna pred NSA

Beograd -- Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da prisluškivanje koje sprovodi NSA nije dobra praksa, ali da je Srbija nemoća da bilo šta promeni.

Dačić je dodao i da je prisluškivanje koje je sprovodila Američka nacionalna agencija za bezbednost (NSA) izazvalo nepoverenje među državama

"To nije dobra praksa i ja sam protiv toga, ali mi smo nemoći da bilo šta promenimo...To je tema koja je izazvala veliko nepovrenje među državama u svetu", poručio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Dačić na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare.

On je rekao da nije iznenađen što se Srbija našla na spisku zemlja koje NSA prisluškuje, ali i naveo da, kad mogu da prisluškuju i druge države, pa i Nemačku, zašto ne mogu i nas.

"Neće čuti mnogo toga novog od onog što čuju na konferencijama za štampu i ne moraju onda mnogo da se trude", kazao je Dačić i podsetio da mu je bivša državna sekretarka SAD Hilari Klinton svojevremeno na sastanku rekla da je iznenađena što on isto priča i sa njom na sastanku i na konferenciji za medije.

Dačić je dodao da borba protiv terorizma i raznih drugih vrsta ekstremizma ponekad zadire i u oblast zaštite ljudskih prava i građanskih sloboda. U američkim medijima procurela su tajna dokumenta NSA iz 2010. godine iz kojih se vidi da je američka Nacionalna agencija za bezbednost (NSA) prisluškivala ceo svet, tačnije 193 zemlje među kojima je i Srbija.

Balkan je mesto gde su nastajale ozbiljne krize, kaže analitičar Aleksandar Radić pa je i interesovanje službi razumljivo. Velike sile imaju mehanizme zaštite, kaže Radić kako kroz političko-diplomatsko delovanje tako i kroz bezbednosne mehanizme, što nije slučaj sa manjim zemljama.

"Kad je reč o malim zemljama, onda nemate mnogo prostora da učinite bilo šta za svoju zaštitu", kaže Radić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.