Dačić: Srbija neće ostati bez ruskog gasa

Izvor: RTS, 01.Nov.2014, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbija neće ostati bez ruskog gasa

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da ove zime "sigurno neće biti problema sa snabdevanjem gasom", ali da Srbija mora da izmiri svoja dugovanja za gas prema Rusiji.

Ivica Dačić je na konferenciji za novinare rekao da su odnosi Srbije i Rusije prijateljski ali je naveo da i u tim prijateljskim odnosima ne smemo zaboraviti ekonomske parametre, prenosi Beta.

Šef srpske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << diplomatije Ivica Dačić rekao je da je pokrenuta procedura za oglašavanje nevažećim 58 diplomatskih pasoša, nosiocima koji nisu ispunili zakonsku obavezu i vratili diplomatske pasoše po isteku funkcije, bivšim narodnim poslanicima, ministrima i državnim sekretarima.

Dačić je dodao i da je pokrenuta procedura o preispitivanju diplomatskih pasoša sa diskrecionim pravom ministra spoljnih poslova i istakao da ambasadori, u sklopu štednje, neće više moći da se voze bisnis klasom u avionima, niti će njihova deca, starija od 26 godina, moći da poseduju diplomatski pasoš.

On je rekao da je budžetom za ovu godinu Ministarstvo spoljnih poslova dobilo oko dve milijarde dinara, a da je do sada utrošeno 1,4 milijarde.

Dačić je istakao da su uštede napravljene i u korišćenju službenih vozila i mobilnih telefona.

Šef diplomatije Srbije je izjavio i da ne želi da se bavi rekonstrukcijom Vlade.

"To je pitanje za premijera koji će oceniti naš rad, a naše je da svoj posao radimo najbolje", odgovorio je Ivica Dačić na pitanje novinara da prokomentariše spekulacije da bi na mestu šefa diplomatije mogao da ga zameni Boris Tadić.

"To znači da treba da se nađe način za rešavanje pitanja dugovanja koje Srbija ima za isporuke gase", rekao je Dačić.

Objasnio je da ima različitih vrsta dugovanja, i da neka datiraju još od pre 10-15 godina, a da su neka sada aktuelna.

"Vlada Srbije razmatra kako da to (plaćanje duga) izvede, a da ne ugrozi ekonomsku reformu koja je u toku, jer bi takva vrsta otplata, ukoliko bismo sada uzimali nove kredite za to, mogla da ugrozi nivo opšte zaduženosti naše zemlje, i zato se traže najbolja moguća rešenja. Očekujem da će u narednim danima biti postignuto rešenje", najavio je srpski ministar.

Istakao je da ne postoji direktna veza između Srbije i Rusije, kada je reč o gasovodu, tako da Beograd mora da deli sudbinu svih zemalja na tom putu i podsetio da su EU, Ukrajina i Rusija postigle dogovor o snabdevanju gasom.

"Jedno je sigurno: Građani Srbije sigurno neće ostati bez ruskog gasa", tvrdi šef srpske diplomatije.

Ramina poseta Beogradu veoma važna

Govoreći o poseti albanskog premijera Edija Rame Srbiji, Dačić je rako da je ta poseta veoma važna i da je dobro što će do nje doći, uprkos tome što su je neki političari, "u skladu sa nekim uvreženim načinom razmišljanja", otkazali i time još više zakomplikovali odnose dve zemlje.

"To nije cilj ove vlade... već da teške stvari rešavamo i da preduzimamo hrabre korake. Mi radimo najteži posao na Balkanu, naša vlada. Lakše je Rami da dođe u Beograd, nego nama da ga dočekamo posle incidenta na (fudbalskoj) utakmici Srbija-Albanija", rekao je Dačić.

Poručio je da se nada da će poseta albanskog premijera, prvobitno zakazana za 22. oktobar, a potom odložena za 10. novembar, proteći "u najavljenom obliku, a to znači da će glavni cilj te posete biti normalizacija odnosa i njihovo dalje unapređenje".

Dodao je da program posete još nije utvrđen, kao i da postoje predlozi s albanske strane koji tek treba da budu usaglašeni na nivou kabineta dva premijera, uz asistenciju srpskog ministarstva spoljnih poslova.

Dvostruki standardi u regionalnoj saradnji 

Rekao je i da, kada se radi o regionalnoj saradnji, ima nekih dvostrukih standarda, kao primer navodeći i to što je Albanija blokirala Srbiju u potpisivanju Akcionog plana za individualno partnerstvo sa NATO (IPAP), što je, kako je ukazao, najveći nivo saradnje jedne zemlje sa zapadnom vojnom alijansom a da ne bude njen član.

"Srbija je sa NATO usaglasila IPAP. To je prošlo sve instance, i onda je Albanija uložila primedbu, odnosno ona je stopirala... Ne može da se od Srbije traži da budemo konstruktivni, a šta sad Albanija tu glumi u smislu NATO", poručio je Dačić.

"Pa ljudi, ceo život nas terate da idemo u NATO, a sad kad smo hteli da potpišemo, vi nam ne date. To je pokazatelj koliko postoje dvostruki standardi. Ovaj potez Albanije naišao je na osudu svih", dodao je Dačić.

Istakao je da je za Srbiju bilo veoma teško da donese odluku o NATO.

"Posle više godina smo presekli, a onda nas je Albanija blokirala. To je pokazatelj političke nezrelosti i odsustva jednih istih kriterijuma za sve", rekao je šef srpske diplomatije.

Srbija želi da uskladi spoljnu politiku sa EU

Dačić je rekao je da Srbija teži da uskladi svoju spoljnu i odbrambenu politiku sa Evropskom unijom i da se nada da će uskoro biti otvorena pregovaračka poglavlja kojima se to reguliše.

"Obavljen je skrining poglavlja 31 i mi očekujemo od Evropske komisije da oceni taj posao i predloži otvaranje tog važnog dela u pregovorima o pristupanju Srbije EU, jer je naša zemlja ključna za stabilnost regiona", naveo je Dačić.

On je kao veoma važnu spomenuo i odluku Vlade donetu u četvrtak da u Srbiju mogu da uđu bez viza strani državljani koji imaju važeću vizu ili regulisan boravak u državama Šengenske zone, Velike Britanije i ostalih članica Evropske unije ili SAD.

"Imali smo puno prigovora da je veoma komplikovana procedura za izdavanje naših viza, da veliki broj ljudi odustane od dolaska zbog toga. To nije u našem interesu, ni kada se radi o turistima, a pogotovu o investitorima", rekao je Dačić.

Ministar je najavio i da "želi i hoće" da inicira da Skupština Srbije raspravlja o glavnim pravcima spoljne politike Srbije.

"Neka poslanici kažu svoje mišljenje. Ovo nije spoljna politika jedne partije, vladajuće koalicije, dvoje-troje ljudi, već jedne zemlje... Ozbiljne zemlje ne menjaju spoljnu politiku svaki čas", istakao je Dačić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Dačić:Nećemo ostati bez ruskog gasa

Izvor: B92, 01.Nov.2014

Ministar spoljih poslova Ivica Dačić kaže da će snabdevanje Srbije ruskim gasom tokom predstojeće zime biti normalno...Dačić je ocenio da je poseta predsednika Rusije Vladimira Putina 16. oktobra bila ključni događaj proteklog meseca...“Neće biti problema sa snabdevanjem ruskim gasom. Srbija...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.