Dačić: Spremni smo za razgovore o vladi

Izvor: Studio B, 23.Mar.2014, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Spremni smo za razgovore o vladi

Koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije spremna je da sa Srpskom naprednom strankom razgovara o saradnji u budućoj vladi, rekao je lider socijalista i premijer u ostavci Ivica Dačić.

"Mi se nikome ne nudimo, ne govorimo ovo zbog naših fotelja, ali želimo i spremni smo da pomognemo u najboljem interesu Srbije", >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << rekao je Dačić novinarima nakon sednice Predsedništva SPS-a u Beogradu.

Dačić je rekao da će odgovor na eventualni poziv SNS-a za učešće u razgovorima o formiranju nove Vlade Srbije biti pozitivan, ali da za sada ti razgovori nisu vođeni.

Dodao je da članovi predsedništva te stranke nisu razgovarali ni o kakvim uslovima niti zahtevima koalicije SPS-JS-PUPS (Jedinstvena Srbija, Partija ujedinjenih penzionera Srbije) za ulazak u budući vladu, naglašavajući da to ne bi bilo ni politički korektno. "Nikoga ne uslovljavamo, ništa ne tražimo, niti se ikome nudimo. SNS je dobio apsolutnu većinu i mi taj rezultat poštujemo", rekao je lider socijalista odgovarajući na pitanje novinara.

Ivica Dačić je ocenio da je koalicija SPS-JS-PUPS ostvarila dobar rezultat na vanrednim parlamentarnim izborima, budući da joj je poverenje ukazao isti broj birača kao i na izborima 2012. godine. "Imajući u vidu trend na političkoj sceni Srbije, naša koalicija je uspela u uslovima političkog cunamija da ostvari izborni rezultat isti kao i 2012. i da dobije 44 poslanička mandata", rekao je Dačić, napominjući da je izborni rezultat koalicije SPS-JS-PUPS još vredniji ako se uzme u obzir izborni neuspeh drugih stranaka.

Lider SPS-a je naglasio da su izborni rezultati toj stranci doneli i priliku da u ovoj godini nastavi da se reformiše, odnosno da podmladi svoj kadar i rukovodstvo, da angažuje nove stručne ljude, da se modernizuje i da unese novu energiju u svoj rad. Dačić smatra da je to što su Srpska napredna stranka i partije u njenoj koaliciji, kao i SPS-JS-PUPS, nakon dve godine vođenja vlasti u Srbiji osvojile 202 od 250 poslaničkih mesta, znak da su građani prepoznali dobar rad, pre svega u oblasti evropskih integracija, u dijalogu s Prištinom i u započetim društvenim i ekonomskim reformama.

Lider socijalista je negativno odgovorio na pitanje novinara da li se on ili njegova partija osećaju prozvani zbog izjave jednog od funkcionera SNS-a da oni koji su s nedavno uhapšenim narko bosom Darkom Šarićem "tivke sadili, budu spremni da im se o glavu razbiju". "Nisam čuo da je Šarić deo pregovaračkog procesa. Smatram da je njegovo hapšenje izuzetno važno za Srbiju i za kredibilitet njenih institucija. U svakom slučaju, institucije treba da rade svoj posao", rekao je Dačić i dodao da Šarića i ne poznaje lično.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.