Dačić Skoplju: Srbija samo brani svoje interese

Izvor: RTS, 03.Jan.2017, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić Skoplju: Srbija samo brani svoje interese

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da se slaže sa stavom Ministarstva spoljnih poslova Makedonije da ne treba rušiti prijateljstvo između Srbije i Makedonije, naglasivši da to treba da važi i u Beogradu i u Skoplju.
Reagujući na intervju šefa srpske diplomatije Ivice Dačića za BetuMinistarstvo spoljnih poslova Makedonije ukazalo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je na to da političari treba da budu odgovorni i da ne ruše prijateljstvo između Skoplja i Beograda.

"Treba li da podsećam kolege u Skoplju koliko je Srbija u to ulagala svih ovih godina, priznajući Makedoniju pod ustavnim imenom, rizikujući svoje odnose sa ‎Grčkom, iako se i u UN-u i u EU koristi ime BJRM. Makedonija je nakon toga priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova", naveo je Dačić, stoji u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.
"Kolege u Skoplju dobro znaju koliko sam doprineo razvoju prijateljskih odnosa, i kao ministar unutrašnjih poslova i premijer, i sada kao ministar spoljnih poslova. Isto tako znaju da je Srbija jedna od retkih zemalja koja se sada nije mešala u unutrašnje stvari Makedonije", naglasio je Dačić.
"Dobro znaju i da smo lično razgovarali sa premijerom Nikolom Gruevskim i šefom diplomatije Nikolom Poposkim, ali i predsednikom Đorđem Ivanovim, o glasanju u Unesku o prijemu Kosova, što je za nas vitalno državno i nacionalno pitanje. Makedonija je na kraju glasala protiv srpskog stava, za prijem Kosova, da oni koji su palili i rušili srpske pravoslavne crkve i manastire na Kosovu sada o njima brinu", istakao je Dačić.
Prema njegovim rečima, poštovane kolege iz Skoplja bi morale znati, da to ruši prijateljstvo dve zemlje. Kako je ocenio, to je i jasna poruka da im je albanski interes ili nečiji drugi, svejedno, preči od prijateljstva sa Srbijom.
Ivica Dačić je poručio da "ćemo lako sa njegovim izjavama", upitavši šta ćemo sa konkretnim političkim odlukama u narednom periodu. "To je prilika da se pokaže da i političari isto misle kao i dva prijateljska naroda", dodao je Dačić.
Srpski ministar inostranih poslova je poručio da Beograd nikad ništa nije i neće uraditi na štetu Skoplja, i da bi voleo da tako bude i obrnuto. "A ako tako ne bude, onda niko nema pravo da se ljuti na Srbiju što brani svoje interese", smatra Dačić.
Ivica Dačić je izjavio da je duboko uveren u potrebu prijateljskih odnosa sa Makedonijom, ali da ne može da se pravi da ne vidi da je Makedonija priznala Kosovo ‎i glasala za prijem Kosova u Unesko, a da je Srbija priznala Makedoniju pod ustavnim imenom, što je najvažnije državno pitanje Makedonije.
"Da li je moguće da Makedonija tada nije razmišljala kako će se to odraziti na odnose sa Srbijom, ili joj to nije bilo važno, odnosno bilo joj je manje važno od toga šta će reći Albanci i Zapad?", upitao je Dačić.
Vrativši se na stav Ministarstva spoljnih poslova Makedonije da političari treba da budu odgovorni da ne ruše prijateljstvo, srpski šef diplomatije je zaključio da to treba da važi i u Beogradu i u Skoplju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Dačić: Beograd nikad ništa neće uraditi na štetu Skoplja

Izvor: Beta, 03.Jan.2017

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se slaže sa stavom Ministarstva spoljnih poslova Makedonije da ne treba rušiti prijateljstvo izmedju Srbije i Makedonije, dodajući da "Beograd nikad ništa nije i neće uraditi na štetu Skoplja" i da "bismo voleli da bude i obrnuto".Šef...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.