Dačić: Šešelj bez uticaja na politiku

Izvor: Studio B, 09.Nov.2014, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: "Šešelj bez uticaja na politiku"

Vicepremijer Srbije Ivica Dačić smatra da dolazak Vojislava Šešelja u Beograd neće destabilizovati političke prilike u Srbiji.

On je u intervjuu za hrvatski dnevnik "Jutarnji list" rekao da je držanje predsednika SRS 11 godina u Haškom tribunalu promašaj u svakom smislu.

"Šešelj nije više političko, već humanitarno, civilizacijsko pitanje. Neko ko je 11 godina u pritvoru, bez presude, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << neko ko je bolestan, i to ozbiljno, ne može biti, bar ne više, predmet politike, već elementarne humanosti", naveo je Dačić.

Upitan za lično mišljenje o Šešeljevom slučaju u Hagu Dačić je rekao da je neophodno da Haški tribunal počne da pravi razliku između politike i pravde.

"Žrtve onoga što se dešavalo na prostorima bivše Jugoslavije zahtevaju pravdu, a ne politiku. Plašim se da su ta dva termina odavno pomešana i da ih nismo pomešali mi. Pravda koja nije brza prestaje da bude pravda i postaje politika, koja devalvira same zločine. Držanje Šešelja u pritvoru je promašaj u svakom smislu, sa svih stanovišta", istakao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije je saglasan u oceni da stanje u regionu zavisi od odnosa Beograda i Zagreba.

"Ipak smatram da presudan uticaj na stanje ima sposobnost regije da što pre bude sposobna da uđe u Evropsku uniju. Koliko ta sposobnost bude veća, tako će uticaj velikih regionalnih centara biti manji i normalniji. Evropa će nas svesti na pravi format", ocenjuje Dačić.

On je rekao i da to što je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik bio prisutan na vojnoj paradi u Beogradu i to pored predsednika Srbije i Rusije nije politička poruka.

"To je pitanje protokola koji se odnosi prema imenima funkcija, a ne ljudi. Naš uticaj na RS drži se u okvirima koji su važni za Srbiju. Mi smo jedan od potpisnika Dejtonskog sporazuma i imamo posebne veze sa onim delom BiH u kom žive pripadnici našeg naroda, ali i izuzetne veze sa Federacijom čija stabilnost nam je od velikog značaja. Nemamo svog čoveka preko Drine, niti favorita", istakao je Dačić.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Dačić: Šešelj je "tek humanitarni problem"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Nov.2014

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je, povodom tvrdnji da bi povratak lidera radikala Vojislava Šešelja mogao destabilizovati Srbiju, da neko ko je 11 godina u pritvoru ne može biti, bar ne više, političko pitanje za Srbiju i istakao da je on danas "tek humanitarni problem"..."Šešelj...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.