Dačić: Sajber kiriminal jedan od najvećih izazova

Izvor: Studio B, 03.Nov.2010, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Sajber kiriminal jedan od najvećih izazova

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da su dobro obučene i opremljene bezbednosne službe i međunarodna saradnja od ključnog značaja za uspešnu borbu sa visoko-tehnološkim kriminalom.

Dačić je povodom početka obuke o metodama borbe protiv visoko-tehnološkog kriminala za 20 policajaca iz država jugoistočne Evrope, rekao da je to jedan od najvećih izazova sa kojim su suočene >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << sve policijske službe u svetu.

"Računar je postao sredstvo za izvršenje krivičnih dela, a komunikacija putem Interneta omiljeno sredstvo za razmenu informacija svih kriminalnih grupa", rekao je Dačić i naveo da su na globalnoj mreži prisutni terorizam, dečija pornografija, prevare i drugi oblici kriminala.

Prema njegovim rečima efikasnu borbu u oblasti visoko tehnološkog kriminala mogu da vode isključivo specijalne policijske jedinice sa posebno obučenim policajcima opremljenim najsavremenijom tehnikom i softverima.

Dačić je naveo da je MUP formirao specijalno odeljenje za borbu protiv visoko-tehnološkog kriminala, čiji je rad u proteklih nekoliko godina bio efikasan.

Šef Misije OEBS u Srbiji Dimitrios Kipreos rekao je da je obuka za 20 policajaca zemalja regiona prva te vrste i da to pokazuje koliko je visoka volja tih država da se poveća efikasnost u toj oblasti.

Kipreos je dodao da su MUP i policije u regionu čiji pripadnici učestvuju na tronedeljnoj obuci, pokazali spremnost da se suoče sa izazovima koje predstavlja visoko-tehnološki kriminal i posvećenost da štite javni interes.

Regionalnu obuku u oblasti istraga visoko-tehnološkog kriminala, za 20 policajaca iz Albanije, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije, organizovali su Misija OEBS u Srbiji, Univerzitetski koledž iz Irske i MUP Srbije.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Policija treba da bude korak ispred sajber kriminala

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Nov.2010

BEOGRAD -..Za efikasnu borbu protiv visokotehloškog kriminala neophodno je da policija bude uvek korak ispred svih onih koji krivična dela vrše preko računara i Interneta, poručio je danas prvi zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić..."Naši kadrovi moraju da bude...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Dačić otvara obuku za borbu protiv sajber kriminala

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Nov.2010, 10:06

BEOGRAD -..Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić otvoriće danas kurs za Regionalnu obuku za borbu protiv visoko-tehnološkog kriminala u Palati Srbije...Na obuci, koju organizuje Jedinica za strateška pitanja policije OEBS-a, u saradnji sa Misijom OEBS-a u Srbiji, učestvovaće 20 policajaca...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.