Dačić: Sada Srbija iz Brisela očekuje dobre vesti

Izvor: Studio B, 17.Jun.2013, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Sada Srbija iz Brisela očekuje dobre vesti

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je posle sastanka s ministarkom za evropska pitanja Republike Irske Lusindom Krejton, da su svi od Srbije očekivali dobre vesti a da sada Srbija iz Brisela očekuje dobre vesti na Vidovdan.

Krejton je rekla da će ta zemlja, koja trenutno predsedava Evropskom unijom, učiniti sve što je u njenoj moći na samitu šefova evropskih država i vlada 28. juna dođe do pozitivnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << ishoda za Srbiju. Krejton je pohvalila briselski sporazum postignut u aprilu, ocenivši da je reč o istorijskom sporazumu i istakla da je sada neophodna primena. 

Dačić je rekao da je klima veoma pozitivna, ali da nije vreme samo za podršku, pohvalu i aplauze, već za konkrentan potez, a to znači određivanje datuma i početak pregovora za članstvo u EU. "Kao što su svi očekivali od Srbije dobre vesti, sada mi očekujemo iz Brisela dobru vest na Vidovdan", poručio je premijer Srbije. 

Krejton je rekla da Irska dobro zna da su za pregovore kakve Beograd vodi sa Prištinom neophodni velika hrabrost i teški kompromisi, kao i da se u procesu ispunjavanja sporazuma može naići na teškoće i otežavajuće okolnosti. "Ali, nastavak rada na tom procesu i traganje za rešenjem ključno je da se zadrži zamah u naporima da se poboljša žvot ljudi na terenu. Mi u Irskoj znamo, iz ličnog iskistva, koliko je krajnja nagrada vredna, a verujem da će isto važiti za Srbiju", navela je Krejton. 

Zaključci Evropskog saveta iz decembra prošle godine bili su jasni, podsetila je ona, a kada je reč o Kosovu i Metohiji, značili su da Beograd treba da nastavi da radi na "vidljiviom i održivom napretku" odnosa sa Prištinom. 

Dačić je najavio i da će se 20. juna održati sastanak sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i da nakon toga očekuje "da će Ketrin Ešton zajedno sa Štefanom Fileom uputiti pismo državama članicama koje bi, ako sve bude teklo u skladu sa onim što se dešava na sastancima radnih grupa i na terenu, sadržalo pozitivnu preporuku, odnosno poziv za države članice da daju pozitivno mišljenje". 

Premijer Srbije je rekao da je iz litvanskog parlamenta najavljeno da će ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, što bi, kako je podvukao, bila pozitivna vest uoči "Vidovdanskog samita EU". 

Dačić je zahvalio Irskoj na tome što je svesrdno podržavala i podržava Srbiju na evropskom putu, irskom premijeru i  ministarki Krejton i ostalim političkim faktorima, koji su, kako je rekao, dosta truda uložili dajući podršku Srbiji. "Mi bismo bili veoma zadovoljani kada bi irsko predsedavanje EU završilo pozitivnom odlukom o određivanju datuma za početak pregovora o članstvu u EU" rekao je premijer. 

On je ponovio da je Srbija učinila sve ono što je pred nju bilo postavljano kao ključni kriterijumi za otpočinjenje procesa pregovoranja o clanstvu, i precizirao da je reč o dva kriterijuma unutrašnje reforme i vidljivi i održivi napredak u odnosima Beograda i Prištine.

 

Vučić očekuje pozitivnu odluku o datumu

 

Prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić izjavio je na sastanku sa ministarkom za evropske poslove Republike Irske Lusindom Krejton da je Srbija učinila sve što je neophodno za dobijanje datuma i da očekuje pozitivnu odluku iz Brisela. 

Krejton je ocenila da je Vlada Srbije učinila mnogo više nego što se od nje očekivalo i izrazila nadu da će Evropska unija to pozitivno oceniti. "Optimista sam povodom određivanja datuma i početka pregovora Evropske unije sa Srbijom", istakla je Krejtonova.   

Vučić je, kako je saopšteno iz kabineta vicepremijera, još jednom naveo sve uslove koje je Srbija ispunila u procesu pridruživanja EU i dodao da je sada red na EU da oceni da li je Srbija zaslužila da dobije datum za početak pregovora. "Srbija je učinila sve što je bilo neophodno za dobijanje datuma. Očekujem pozitivnu odluku iz Brisela i skori početak pregovora", naglasio je Vučić. 

Tokom susreta Vučić je naveo da je regionalna saradnja poslednjih meseci znatno unapređena, na šta ukazuje i činjenica da Srbija ima izuzetno dobre odnose sa svim zemljama u okruženju. Krejton je ukazala da Irska veoma dobro zna kakvi su rizici i hrabrost neophodni, kao i teški kompromisi, da bi se dostigao mir. Iz našeg iskustva mogu reći da se rakvi rizici i hrabrost isplate i verujem da će tako biti i za Srbiju, rekla je ona.

 

Krejton: Irska će od Nemačke tražiti podršku za datum 

 

Irska će od Nemačke zatražiti podršku za otvaranje pregovora EU i Srbije, izjavila je ministarka za evropska pitanja Republike Irske Lusinda Krejton u razgovoru sa predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem. "Lusinda Krejton je navela da će ona razgovarati sa nemačkim kolegom, ministrom za evropska pitanja, a da će slično učiniti i šef irske diplomatije koji će od ministra spoljnih poslova Nemačke direktno zatražiti podršku otvaranju pregovora sa Srbijom", navodi se u saopštenju parlamenta. 

Ministarka Krejton je rekla da Republika Irska u potpunosti podržava otpočinjanje pregovora EU sa Srbijom i da je svoj politički uticaj potpuno opredelila za takav stav, izražavajući optimizam da će do takve odluke i doći, jer Irska smatra da je Srbija ispunila sve kriterijume, piš u saopštenju. Navela je da je u više bilateralnih susreta sa visokim zvaničnicima Srbije u Beogradu čula istu poruku - da je Srbija svoj deo dogovora poštovala, ali i da je sada red na Evropskoj uniji da se drži svog dela dogovora, i dodala da ona takav stav podržava.   

Stefanović je izrazio očekivanje da će Irska, kao predsedavajuća EU dok kraja juna, dati snažan pozitivni signal da se Srbiji odobri datum početka pregovora. Predsednik Skupštine je konstatovao da je od prošlog susreta sa Lusindom Krejton, septembra prošle godine, postignut značajan napredak Srbije u reformama i u ispunjavanju evropskih standarda, kao i da je period od januara i početka irskog predsedavanja EU, dobar period za Srbiju u Evropi. "Verujemo da smo mnogo učinili, usvojili smo briselski sporazum, a onda je od nas očekivana primena što takođe realizujemo. Ipak, i dalje se postavlja pitanje dobijanja datuma za početak pregovora sa EU", rekao je Stefanović.   

Stefanović je bilateralne odnose dve zemlje ocenio kao dobre i dodao da bi i parlamentarni odnosi trebalo da prate ukupne odnose Srbije i Irske. "Predsednik Skupštine je uverio gošću da će parlament preuzeti značajnu ulogu u procesu harmonizacije sa evropskim zakonodavstvom, ocenjujući da je taj proces započeo kada je reč o poglavljima 23 i 24 u pregovorima", piše u saopštenju Skupštine.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.