Dačić: SAD među najvažnijim strateškim partnerima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jan.2010, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: SAD među najvažnijim strateškim partnerima

VAŠINGTON - Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će tokom sedmodnevne posete SAD, jednom od najvažnijih strateških partera Srbije, sa američkim zvaničnicima razgovarati o pitanjima bezbednosti i saradnji u borbi protiv kriminala i terorizma.

Dačić će se sastati sa zamenikom državnog sekretara Džejmsom Štajnbergom, direktorom FBI Robertom Milerom, policijskim komesarom Njujorka Rejom Kelijem, pomoćnikom državnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sekretara za pitanja međunarodne trgovine drogama i implementacije zakona Dejvidom Džonsom.

"Očekuje nas niz veoma značajnih susreta koji će značiti korak dalje u našim političkim odnosima i jedan veliki korak u saradnji MUP-a i našeg bezbednosnog sektora s FBI, policijom i drugim bezbednosnim strukturama SAD", rekao je Dačić, saopšteno je iz MUP-a.

On je kazao da će osnovna tema velikog broja susreta sa američkim zvaničnicima biti pitanja bezbednosti i saradnje u borbi protiv terorizma, kriminala, korupcije, ilegalne trgovine narkoticima, ljudima i oružjem.

Dačić je naveo i da će sagovornicima preneti da je "Srbija ključni faktor mira i stabilnosti u ovom delu Evrope i da je veoma zainteresovana za razvoj dobrih odnosa sa najvažnijim međunarodnim faktorima".

On je najavio i da će sagovornicima preneti da Srbija u bezbednosnom smislu sada predstavlja jedan od najvažnijih faktora regionalne bezbednosne saradnje.

Dačić će tokom posete SAD održati i dva predavanja - na Univerzitetu "Kolumbija" u Njujorku i na Univerzitetu za nacionalnu bezbednost u Vašingtonu, najavljeno je ranije danas iz MUP-a.

On je ukazao da je srpska policija i do sada imala veoma dobru saradnju sa SAD, podsećajući da je ambasada SAD u Srbiji nekoliko puta bila veliki donator "njegovom" ministarstvu kada je reč o opremi za specijalne antiterorističke jedinice.

Dačić je rekao da će sa američkim kolegama razgovarati i o nastavku razmene iskustava i o nastavku obuke srpskih policajaca koji su do sada imali nekoliko veoma značajnih projekata, navedeno je u saopštenju.

Dačić će imati sastanke i sa predstavnicima ministarstva pravde i drugim državnim zvaničnicima, sa kojima će razgovarati o sistemu bezbednosti i borbi protiv terorizma, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

Dačić je posetio Kapitol hil i istakao da će osim globalnih političkih tema i tema regionalnog karaktera u oblasti političkih odnosa, razgovora biti regionalna policijska saradnja, saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma, korupcije, ilegalne trgovine narkoticima, ilegalne trgovine ljudima i ilegalne trgovine oružjem.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.