Dačić: Raseljeni sa Kosova moraju da glasaju

Izvor: Vesti-online.com, 09.Okt.2013, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Raseljeni sa Kosova moraju da glasaju

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić preneo je danas specijalnom izvestiocu UN za ljudska prava interno raseljenih osoba Čaloku Bejaniju da se interno raseljenima mora omogućiti pravo glasa na predstojećim kosovskim lokalnim izborima, zakazanim za 3. novembar.

 

Čalok Bejani i Ivica Dačić  

Dačić je istakao da vlast u Prištini nastoji da veliki broj interno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << raseljenih lica isključi iz biračkih spiskova na predstojećim lokalnim izborima, saopštila je Vlada Srbije. U saopštenju se ne navodi šta je rekao Bejani. Premijer Srbije je naveo da je položaj interno raseljenih lica u Srbiji izuzetno težak i da zabrinjava nizak stepen povratka na Kosovo, te se UN zato moraju ozbiljnije posvetiti tom problemu.

 

"Od 1999. godine na Kosovo i Metohiju se vratilo 18.000 interno raseljenih, ali je manje od 4.000 ostvarilo održivi povratak. U prvom kvartalu ove godine u južnu pokrajinu se vratilo svega 47 interno raseljenih lica", rekao je Dačić.

 

Dačić je istakao da UN, u saradnji sa međunarodnim misijama i privremenim organima vlasti na Kosovu, moraju nastojati da poboljšaju uslove za povratak interno raseljenih. Dačić je naveo da je u procesu povratka najvažnije vratiti uzurpiranu imovinu i obnoviti porušene kuće i stanove. Premijer je istakao da taj proces ometaju dugi sudski postupci i privatizacije na Kosovu u kojima su oštećena interno raseljena lica koja su radila u privatizovanim preduzećima.

 

Bejani je razgovarao i s direktorkom Kancelarije Vlade Srbije za ljudska i manjinska prava Suzanom Paunović, koja ga je upoznala ga sa aktivnostima koje Kancelarije u vezi s izbeglicama i interno raseljenim licima.

 

Ona je istakla da je opšti cilj Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije, koju je Vlada usvojila u junu, i poboljšanje položaja interno raseljenjih u skladu sa međunarodnim i regionalnim standardima i preduzimanje mera za eliminaciju svih oblika disriminatorne prakse.

 

Bejani je danas razgovarao i sa predsednikom Srbije Tomislvom Nikolićem i s ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Omogućiti interno raseljenima da glasaju na Kosovu

Izvor: Studio B, 09.Okt.2013

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić preneo je specijalnom izvestiocu UN za ljudska prava interno raseljenih osoba Čaloku Bejaniju da se svima mora omogućiti pravo glasa na predstojećim kosovskim lokalnim izborima, zakazanim za 3. novembar. ..Dačić je istakao da vlast u Prištini nastoji da veliki...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.