Dačić: Promenjena slika o Srbiji u svetu

Izvor: Večernje novosti, 11.Maj.2013, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Promenjena slika o Srbiji u svetu

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da dobar sastanak sa čelnicima "Majkrosofta" u SAD pokazuje "promenjenu klimu i sliku koju Srbija stvara u svetu". Dačić je izrazio nadu da je to "prvi korak ka uspešnom putovanju koje ćemo imati u narednim godinama". "To pokazuje da jedino ovakav pristup može da nas okrene nečemu od čega se živi i da građani Srbije moraju zaista da postanu deo modernog sveta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << a ne da govorimo o stalnoj izolaciji, ponižavaju i jednom apsolutno nepravednom tretmanu u međunarodnoj zajednici", kazao je premijer. Predstavnici Vlade Srbije i visoka delegacija korporacije "Majkrosoft" potpisali su u petak centralni ugovor o licenciranju i servisiranju računarskog softvera, koji će biti korišćen u svakodnevnom radu državne administracije. "Saradnjom sa kompanijom 'Majkrosoft' obezbeđena je potpuna i brza implementacija softverske tehnologije poslednje generacije u javnom sektoru, kao i servisa namenjenih građanima", rekao je premijer Dačić. On je ukazao da su informacione tehnologije jedna od ključnih razvojnih oblasti u SAD i da je i u Srbiji u poslednjem periodu to grana u ekspanziji koja ima najviši rast, te je u svetlu toga istakao veliki značaj memoranduma o razumevanju u informacionim tehnologijama, koji je potpisan prošle godine sa SAD, kao i u petak potpisanog sporazuma o saradnji sa "Majkrosoftom". Premijer je ukazao da sporazum sa jednom od najuglednijih komapnija u IT oblasti neće obuhvatiti samo pitanje licenciranja i korišćenja različitih servisa koje "Majkrosoft" ima, a koji najviše mogu da se koriste u oblasti elektronske uprave, već da se otvara mogucnost za stratešku saradnju, s obzirom na postojanje razvojnih centara te kompanije u Srbiji. S tim u vezi, Dačić je izrazio posebno zadovoljstvo jer je prvi čovek "Majkrosofta" Striv Balmer prihvatio poziv da poseti Srbiju, izrazivši uverenje da će se tom prilikom napraviti dugoročni plan razvoja. "Mi smo spremni da u okviru društvenog razvoja i odnosa prema stranim kompanijama razmotrimo mogućnost zajedničkog učešća u formiranju određenih razvojnih centara i posebno nas raduje što je 'Majkrosoft' taj centar već formirao u proteklih nekoliko godina", kazao je Dačić. On je izrazio nadu da će "Majkrosoftov" razvojni centar u Srbiji, koji sada ima više od 100 zaposlenih, u naredne dve godine imati više od 300 inženjera. Dačić je istakao da u nastavku posete SAD očekuje uspešne sastanke i sa drugim američkim kompanijama u San Francisku, uključujući "Intel" i "Epl", kao i u okviru političkih razgovora u Vašingtonu sa najvišim američkim zvaničnicima Stejt departmenta i administracije predsednika Baraka Obame.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Šansa za nova radna mesta

Izvor: BKTV News, 11.Maj.2013

Dobar sastanak sa čelnicima “Majkrosofta” pokazuje promenjenu klimu i sliku koju Srbija stvara u svetu, rekao premijer Ivica Dačić. Mi ne samo da smo zemlja koja će kupovati njihove proizvode, već smo zemlja koja može da im pomogne u proizvodnji hardvera i softvera uz pomoć srpskog znanja,...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.