Dačić: Pregovori neće ići glatko

Izvor: S media, 21.Sep.2010, 00:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Pregovori neće "ići glatko"

Lider Socijalističke partije Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da pregovori Beograda i Prištine neće "ići glatko", ali i da će biti zemalja u Evropskoj uniji koje će priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije Srbiji postaviti kao uslov za članstvo.

"Predstavnici takozvane države Kosovo >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << žele da razgovaraju o tehničkim, a Srbija o statusnim pitanjima, a ni put u EU nije 'posut zvezdama', jer će biti država koje će priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije postaviti kao uslov", kazao je Dačić.

On je, gostujući u emisiji "Upitnik" RTS-a, rekao da je trenutno za Srbiju Kosovo prioritet, ali da to nije jedini problem koji treba rešavati, istakavši da Srbija nije doživela poraz kada je prihvatila, kompromisnu, Rezoluciju Srbije i EU o mišljenju Medjunarodnog suda pravde.

"Srbija bi bila poražena ukoliko bi tim dokumentom bila stavljena tačka na status Kosova. Utakmica je nerešena, igraju se produžeci", kazao je Dačić, a lider Ujedinjenih regiona Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mladjan Dinkić je dodao da ti "produžeci" mogu trajati godinama.

On je rekao da se treba posvetiti životnim pitanjima gradjana na Kosovu i Metohiji, a Dačić je ukazao da u svi životni problemi vezani za status južne srpske pokrajine.

Prema oceni Dinkića, narednih godina neće biti suštinskih pregovora Beograda i Prištine i Srbija će morati da sačeka da za to bude spremna i druga strana, ali i medjunarodna zajednica.

"Probleme ne možete rešiti ako druga strana nije spremna da razgovara. Mi hoćemo da razgovramo sa Albancima, ali je pitanje da li je sada pravi trenutak", kazao je on.

Dinkić je istakao da srpska diplomatija sada ima samo jedan cilj - da se pitanje Kosova i Metohije ne postavi kao uslova za ulazak u Evropsku uniju, zbog čega sa EU, koja je prioritet za Srbiju, treba graditi "prijateljski odnos".

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.