Izvor: Glas javnosti, Beta, 05.Maj.2010, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Potreban zajednički odgovor na savremene pretnje

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je sinoć da savremeni bezbednosni rizici i pretnje ne ugrožavaju samo nacionalne interese Srbije već i celog regiona, zbog čega na njih nije moguće dati izolovani odgovor.

"Borba protiv svih vidova terorizma, kriminala i korupcije predstavlja jedan od najvažnijih zadataka Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije", rekao je Dačić na konferenciji za novinare na aerodromu "Nikola Tesla", pre početka vežbe bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << civilnog vazduhoplovstva sa temom "Simulacija otmice vazduhoplova".

Dačić je rekao da se radi o prvoj vežbi takvog obima i tipa u Srbiji i da je njen cilj da se proveri sistem bezbednosti i uvežba koordinacija između raznih domaćih i stranih službi bezbednosti.

"Polazeći od činjenice da organizovani kriminal i terorizam ne poznaju granice, niti nacionalne razlike, preduzeli smo odlučne korake kako bi mu se suprotstavili zajedničkom i koordiniranom akcijom policija i drugih bezbednosnih službi iz zemlje i inostranstva", rekao je Dačić.

Ministar je, međutim, izrazio nadu da domaće bezbednosne službe neće u realnom životu imati potrebe da reaguju u takvim situacijama, odnosno da se otimice aviona neće događati u Srbiji.

Direktor Direktorata civilnog vazduhoplovstva Nebojša Starčević je rekao da se ne radi o pokaznoj vežbi već o simulaciji realne situacije, koja za cilj ima proveru sposobnosti čitavog niza raznih službi.

Direktor aerodroma "Nikola Tesla" Velimir Radosavljević je dodao da je aerodrom u poslednje vreme imao veći broj prinudnih sletanja stranih aviona, ali i izrazio nadu da se nikada neće desiti da u Beograd sleti avion koji su oteli teroristi.

Plan vežbe predviđa otmicu aviona oko 22 sata i njegovo prinudno sletanje na beogradski aerodrom. Prilikom akcije spasavanja putnika planira se provera većeg broja službi među kojima su medicinska, vatrogasna i pregovaračka služba, zatim dejstvo protivterorističkih jedinica, saradnja sa ambasadama zemalja čiji se državljani nalaze u avionu kao putnici, komunikacija sa medijima i drugo.

Novinari, snimatelji i fotoreporteri, međutim, nisu bili u situaciji da vide bilo koji segment vežbe na beogradskom aerodromu.

Umesto toga, oni su autobusom odvezeni do rashodovanog putničkog aviona u mraku a snimateljima i fotoreporterima je ponuđeno da letelicu snime kroz prozor autobusa u pokretu.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Potreban zajednički odgovor na savremene pretnje

Izvor: Beta, 05.Maj.2010

BEOGRAD, 5. maja 2010. (Beta) - Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je u utorak uveče da savremeni bezbednosni rizici i pretnje ne ugrožavaju samo nacionalne interese Srbije već i celog regiona, zbog čega na njih nije moguće dati izolovani odgovor..."Borba protiv svih vidova terorizma,...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.