Vodostaj reka i dalje u porastu

Izvor: B92, Beta, 11.Jan.2010, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vodostaj reka i dalje u porastu

Beograd -- Najveća opasnost od izlivanja reka preti na Savi, a kritični dani biće sreda i četvrtak, kaže ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

"Zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave učvršćuju se bedemi, obrambeni nasipi na velikim rekama, kako bi se sprečilo da budu ugrožena naselja, odnosno ljudi i njihova imovina", kazao je Dačić nakon sastanka sa predstavnicima sektora MUP-a za vanredne situacije.

Prema rečima načelnika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sektora za vanredne situacije Predraga Marića kada je reč o vodostaju Save najugroženije su dve lokacije u blizini Šapca, selo Rovnik i jedno prigradsko naselje.

"Očekujemo da bedemi izdrže učinićemo sve da se i tako desi. Na lice mesta smo uputili specijalističke timove za spasavenje u slučaju poplava, iz Beograda i Novog Sada, kao i dodatne vatrogasne-spasolačke jedinice. Očekujemo da po potrebi bude upućen i dodatni broj ljudi", kazao je Marić.

Sava se u Beogradu izlila iz korita (Beta)

Ministar Dačić poručio je da će svi resursi sektora za vanredne situacije, ali i pripadnici zandarmerije i helikopterske jedinice, biti angažovani kako bi se sprečilo izlivanje reka i predupredile posledice.

Prema rečima načelnika sektora za vanredne sitauacije na svim rekama u Srbiji svuda se beleži porast vodostaja.

"Osim prigradskih i neurbanizovanih naselja, kao i nekih nebranjenih područja gde nema stambenih objekata situacija je pod kontrolom. Ne očekujemo da dodje do izlivanja reka, ali redovno ćemo pratiti situaciju narednih dana", kazao je Marić.

U naredna četiri dana i vodostaji na Drini i Tisi biće u porastu, a zatim će uslediti opadanje.

Pomoćnik načelnika Sektora MUP-a za vanredne situacije Ivan Baras kaže za B92 da Drina i Sava u području Šapca beleže blagi rast, ali naseljena mesta nisu ugrožena.

Sava se izlila nedaleko od Šapca u mestu Provo i u području Sremske Mitrovice kod sela Hrtkovci, takođe u nebranjenoj zoni, dodao je Baras.

On je objasnio da pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, preduzeća Srbijavode, lokalne samouprave grada Šapca i nadležnih državnih službi stalno prate stanje na terenu.

"Nezahvalno je davati prognoze, ali mehanizacija je u pripravnosti, pripremaju se džakovi sa peskom i bedemi se već ojačavaju na mestima gde je to potrebno", naveo je Baras.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rastu vodostaji rijeka nizvodno od Novog Sada

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Jan.2010

Vodostaji na Savi, Drini, Tisi i Dunavu nizvodno od Novog Sada u naredna četiri dana biće u porastu, a zatim će uslijediti opadanje. Pomoćnik načelnika Sektora Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) za izvanredne situacije Ivan Baras kazao je da je najkritičnije područje općine Šabac, gdje...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Dačić: Opasnost na Savi, kritični sreda i četvrtak

Izvor: Blic, 11.Jan.2010

Jedanaest domaćinstava iz sela Provo kod Šapca evakuisano je juče po nalogu Štaba civilne zaštite zbog opasnosti od izlivanja Save. Vodostaj Save kod Šapca juče je bio 544 centimetra, a do prelivanja nasipa ostalo je još 30 centimetara. Zoran Nikolić, predsednik saveta Mesne zajednice Provo,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.