Dačić: OSCE i evropska bezbjednost se nalaze na kritičnom raskršću

Izvor: Cafe.ba, 24.Feb.2015, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: OSCE i evropska bezbjednost se nalaze na kritičnom raskršću

- Predsjedacajući OSCE-a i šef srbijanske diplomatije Ivica Dačić: Najveći prioritet sprečavanju da kriza u Ukrajini ne eskalira u veću konfrontaciju

BEOGRAD/NEW YORK (AA) - Prvi potpredsjednika Vlade Republike Srbije i minisatr spoljnih poslova Ivica Dačić je danas na brifingu u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) o prioritetima predsjedavanja Srbije OSCE-u i saradnji OSCE-a i UN >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << rekao da se srbijansko predsjedavanje odvija u uslovima najveće krize evropske bezbjednosti od kraja Hladnog rata.

"Nepoverenje i podele, politika konfrontacije i logika apsolutnog pobednika i gubitnika ugrožavaju kooperativni pristup bezbednosti koji se nalazi u središtu sveobuhvatnog korpusa obaveza i principa OEBS. OEBS iz 2015. godine se veoma razlikuje od OEBS-a od samo pre dve godine. Kriza u i oko Ukrajine i dalje dominira bezbednosnim raspravama u Evropi kao i 2014., međutim njen uticaj je daleko širi", rekao je Dačić i naglasio da se OSCE suočava sa zaoštravanjem institucionalnih podjela, nadmetanjem i konfrontacijom u kontekstu međusobno isključivih percepcija.

Preme njegovim riječima Srbija uvažava činjenicu da se i OSCE i evropska bezbjednost nalaze na kritičnom raskršću i u potpunosti je posvećena radu sa glavnim akterima kako bi se ponovo uspostavili mir i stabilnost u Ukrajini.

"Sve veći broj ljudi u Ukrajini je pogođen nasiljem koje se ponavlja, dok talasi civila napuštaju domove u očajničkoj potrazi za bezbednošću. Sve to je rezultiralo ukupnom cifrom od preko milion raseljenih lica, više od pet hiljada ubijenih i preko 12.000 ranjenih. Otuda je krajnje vreme da se mir ustali", poručio je predsjedavajući OSCE i podvukao da Paket mjera najavljenih u Minsku 12. februara i dalje predstavlja najbolju raspoloživu mapu puta koja vodi smirivanju na istoku te zemlje.

Učesnicima zasjedanja VSUN-a je ukazao i na štetan utjecaj krize u i oko Ukrajine na širu agendu OSCE-a, naročito na zamrznute konflikte u Moldaviji i na jugu Kavkaza zbog konfrotacije između Jermenije i Azerbejdžana, kao i u Južnoj Osetiji i Gruziji.

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.