Dačić: Nikad bliže datumu pregovora s EU

Izvor: Blic, 07.Dec.2012, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Nikad bliže datumu pregovora s EU

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija nikad nije bila bliža datumu za početak pregovora sa Evropskom unijom (EU), zbog čega se narednih dana očekuje mišljenje Saveta EU koje bi otvorilo mogućnost da Srbija u martu, a najdalje u junu, počne pregovore o članstvu.

Dačić je, posle razgovora sa predsednikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kipra Dimitrisom Hristofijasom, zahvalio ovoj državi na podršci koju daje Srbiji u procesu evropskih integracija.

- Zahvaljujem se Kipru što nas snažno podršava na evropskom putu i što se protivi svakom dodatnom uslovljavanju Srbije i njenog puta u Uniju pitanjem Kosova i Metohije - rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare u Nikoziji.

U EU, dodao je on, počeli su sastanci na nižem nivou, a narednih dana se očekuju razgovori i na višem nivou, koji bi trebalo da rezultiraju pozitivnim predlozima prema Srbiji.

Kipar je najveći prijatelj Srbije u EU, imamo mnogo zajedničkih detalja iz istorije, mnogo primera bratskih odnosa, kao i zajedničke muke, ocenio je Dačić.

Srbija je veoma zahvalna Kipru na podršci koju nam daje u poštovanju našeg teritorijlnog integriteta i suvereniteta, a isto tako Kipar može da računa 100 odsto na našu podršku i rešenje kiparskog problema na bazi relevantnih rezolucija Ujedinjenih nacija, poručio je Dačić.

Hristofijas je rekao da njegova država snažno podržava evropsku perspektivu Srbije, kao i što brži početak pregovora o članstvu. Pozdravljamo dijalog Beograda i Prištine, o čemu me je Dačić detaljno informisao, ali i o teškoćama u procesu, rekao je Hristofias.

- Kipar ne priznaje, niti će priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, što je stav baziran na međunarodnom pravu. Rešenje mora biti rezultat zajedničkih konsultacija, uz poštovanje teritorijalnog integriteta Srbije i odobreno u Savetu bezbednosti UN - naglasio je Hristofijas.

Hristofijas je zahvalio Dačiću na podršci Srbije kiparskom problemu, kao za prisustvo srpskih vojnika u okviru vojnog kontigenta UN.

Dačić sa ministarkom spoljnih poslova Kipra

Predsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić sastao se danas, u okviru zvanične posete Kipru, sa ministarkom spoljnih poslova Erato Kozaku Markulis, saopštila je Vlada Srbije.

U razgovoru sa ministarkom, Dačić je izrazio očekivanja da će na predstojećem zasedanju Evropskog saveta Srbija dobiti pozitivno mišljenje i preporuku Saveta, kao i mogućnost da u martu dobije datum početka pregovora.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić se nada datumu pregovora na proleće

Izvor: Mondo, 07.Dec.2012

Predsednik Vlade na Kipru nagovestio da očekuje pozitivno mišljenje Saveta EU koje bi "otvorilo mogučnost pregovora u martu, ili najdalje u junu"...U EU se održavaju sastanci na nižem nivou, a narednih dana se očekuju razgovori i na višem nivou koji bi trebalo da rezultiraju pozitivnim predlozima...

Nastavak na Mondo...

Srbija nikad bliža EU

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Dec.2012

Srbija nikad nije bila bliža članstvu u Evropskoj uniji, izjavio je danas premijer Ivica Dačić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Irska očekuje EU u šest mjeseci otvoriti još jedno poglavlje sa Crnom Gorom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Dec.2012

Irski ministar za Evropu Lusinda Krajton očekuje da će tokom predsjedavanja Irske Evropskom unijom (EU) u prvih šest mjeseci naredne godine biti otvoreno najmanje jedno pregovaračko poglavlje sa Crnom Gorom. Krajtonova je na sastanku sa crnogorskim ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.