Dačić: Nije bila laka odluka da dođem u Crnu Goru

Izvor: Blic, 21.Apr.2010, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Nije bila laka odluka da dođem u Crnu Goru

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas, na skupu o saradnji na polju migracija, azila, upravljanja granicama, viznog režima i konzularne saradnje, da Vlada Srbije posvećuje veliku pažnju uspostavljanju što bolje regionalne saradnje.

"Smatramo da na taj način možemo efikasnije i potpunije da ostvarimo kako naše nacionalne prioritete, tako i da ispunimo zahteve i standarde u okviru pridruživanja našeg regiona Evropskoj uniji", izjavio je Dačić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
On je na regionalnom "MARRI forumu" u Bečićima istakao da MUP Srbije zato prepoznaje ovu regionalnu inicijativu kao mesto gde se susreću zajednički interesi svih država našeg regiona, saopštilo je resorno srpsko ministarstvo.

"U narednom periodu aktivno ćemo učestvovati u radu te Regionalne inicijative po pitanjima viza, azila i migracija", rekao je Dačić na konferenciji u čijem radu učestvuju i ministri unutrašnjih poslova Crne Gore, Albanije i Makedonije, kao i predstavnici Hrvatske i BIH.

Na Forumu države članice te Regionalne inicijative razgovaraju o regionalnoj saradnji na polju migracija, azila, upravljanja granicama, viznog režima i konzularne saradnje.

Tema razgovora je i povratak izbeglica, "kao i vitalni deo procesa integracija u EU i posvećenosti vlada upravljanju kretanjima stanovništva u Jugoistočnoj Evropi".

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović je istakao da je ova regionalna inicijativa "doprinela unapređenju regionalne saradnje u cilju prihvatanja međunarodnih standarda i trasirala put evropskim integracijama".

"To nam je podstrek da ostanemo na tom putu i da zajedno koračamo ka kvalitetnijem i sigurnijem životu", rekao je Brajović, navodi se u saopštenju.

Ljuljzim Baša, ministar unutrašnjih poslova Albanije koja je na današnjoj konferenciji od Crne Gore preuzela predsedavanje regionalnom inicijativom, naglasio je da je to veliki izazov za njega i za albansku vladu.

"Naša država je pokazala ozbiljno angažovanje u implementaciji "MARRI ciljeva"...Ova godina je godina važnih koraka na putu Evropskih integracija", rekao je Baša, navodi se u saopštenju.

On je dodao da je Albanija "ukinula vize svim državama iz regiona i to je stvorilo pozitivnu atmosferu za regionalnu saradnju" dodajući da se "Albanija trudi da što pre ispuni sve šengen standarde".

"MARRI" je organizacija koja se bori za izgradnju efikasnih državnih institucija, koje bi bile sposobne da u potpunosti kontrolišu proces migracija u Jugoistočnoj Evropi, u skladu sa standardima EU.

Nije bila laka odluka da dođem u Crnu Goru

Na novinarsko pitanje da li se oseća nelagodno u Splendidu ako se zna da u njemu boravi biznismen Branislav Mićunović, srpski ministar unutrašnjih poslova je odgovorio da ta "odluka nije bila laka".

"Zar vi mislite da je bila laka moja odluka da dođem na ovu konferenciju posle svega onoga što se dešavalo u proteklih nekoliko meseci, jer se javnosti Srbije govori i o tome ko se nalazi u hotelu. Došao sam da pokažem da želimo dobru saradnju", rekao je Dačić.

Srpski ministar unutrašnjih poslova nije želeo da komentariše navode pojedinih beogradskih dnevnih listova da je krajem marta u jednoj zapadnoevropskoj luci zaplenjeno gotovo 100 kilograma kokaina za koji se sumnja da je u Evropu prokrijumčaren za Darka Šarića, optuženog za šverc kokaina.

Dačić nije želeo da komentariše ni navode sekretara Ministarstva pravde Srbije Slobodana Homena da su pojedine osobe, poreklom iz Crne Gore, planirale atentat na srpskog predsednika Borisa Tadića, dodajući da je to pitanje u nadležnosti bezbednosnih službi.

Na regionlanoj konferenciji posvećenoj migracijama, azilu i izbeglicama odlučeno je da dosadašnji režim prelaska granice između Srbije i Crne Gore ostane na snazi do 1. oktobra, pa će maloletne osobe do tada moći da putuju sa đačkom knjižicom ili zdravstvenom knjižicom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.