Dačić: Nepotcenjujte moć SPS

Izvor: B92, 24.Dec.2013, 22:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Nepotcenjujte moć SPS

Beograd -- Premijer Ivica Dačić je izjavio i da poštuje političku moć SNS, ali i da niko ne treba da potcenjuje političku moć SPS i koalicije oko socijalista.

"Mi nismo zaljubljeni jedan u drugog, mi smo kolege i saradnici. Poštujem političku moć SNS, ali isto tako niko ne treba da potcenjuje političku moć SPS i koalicije oko SPS, jer mi nismo dobili glasove poklanjanjem, nego od naroda", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, ostaće upisano da je vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u kojoj su Aleksandar Vučić i on dovela Srbiju pred vrata EU i sada ostaje da se ta vrata otvore.

Dačić je rekao da pitanje da li će biti izbora zavisi od toga kakve su političke pretpostavke kada se razgovara o tome.

"Dogovorili smo se da je vlada fomirana zbog rezultata. U trenutku kada smo postigli najvažniji rezultat, možda i najvrednije dostignuće u poslednjih nekoliko decenija jedne vlade, i cele Srbije, sigurno da izbori nisu prioritet i tema", ponovio je Dačić ranije iznet stav.

Prema njegovim rečima, nije neobično da se izbori ipak pominju, jer tu postoje i stranački interesi.

On je dodao da ljudima iz SPS zamera što daju izjave prema kojima ispada da se samo socijalisti protive izborima.

"Ja se ne protiv izborima i ako bi gledali stranačke interese i za SPS je idealno vreme za izbore, jer smo ostvatrili izvanredne rezlutate, imamo bolji rejting, osvojili bi više nego na prošlim izborima", rekao je Dačić.

Ali, kako je rekao, ne može se u isto vreme ići na izbore i uraditi sve što predstoji Srbiji.

"Sigurno je u ovom trenutku naša želja da izbori nisu tema i prioritet. Ako dođe do promene političke situacije, političke nestabilnosti, promene raspoloženja javnosti prema vladajućoj koaliciji, sukoba u funkcionisanju naših stranaka, čega nema i strateški gledano jedni drugima nemamo šta da zamerimo, i ako bi išli na izbore, ne bi mogli da idemo na njih sa tezom da je vlada loše radila", smatra Dačić.

Upitan da prokomentariše postojanja "asimetrije moći u vladajućoj koaliciji" i navode da je prava moć kod Vučića, Dačić je ocenio da je to percepcija koja polazi od toga da oni sede u vladi i "da je jedna ekipa kod Vučića, a druga kog njega i gledaju ko će koga više da zavrne".

"Nemamo vremena da se bavimo partijskim aktivnostima, po ceo dan se bavimo sustinskim temama. Tri dana smo se bavili ruskim kreditom, u tim uslovima je nebitno ko ima koliku moć - postigli smo rezultat, sada je pitanje ko će obavljati određene funkcije. Kada bude državni interes da se ide na izbore, naravno da će se politička moć raspodeliti onako kako narod misli", rekao je Dačić.

On tvrdi da tu nisu u pitanju sujete, ni njegova, ni Vučićeva, da među njima nema problema i da su se dogovorili da zajedno rade.

Dačić je rekao da tema treba da bude rezultat vlade i upitao: "Znate kako je meni i Vučiću bilo u Briselu? Nije jednostavno kako će nas narod oceniti, kako ćete biti upisani u srpskoj istoriji..."

S druge strane, kako je dodao, narod je dao podršku i vlada mora da nastavi i sa reformama i sa zalaganjima kada je reč o Kosovu i Metohiji.

On je rekao i da razume kada SNS traži izbore kao najveća stranka, ali i upitao šta male stranke očekuju od izbora.

"Kada čujem neke političke patuljke da traže izbore, nadaju se da će biti na listi SNS i da će možda da profitiraju. Šta će se promeniti na izborima osim što može doći do preraspodele funkcija", upitao je premijer.

"Da li postoji problem u koncepciji, u reformama, brzini reformi, kočimo li jedni druge? Ne postoji", podvukao je Dačić.

Govoreći o izlasku naprednjaka iz 11 opština, lider SPS je rekao da nisu u svima njima bili zajedno na vlasti i da se "ne treba baviti komarcima".

"Ne mislim da je to baš toliko važno ko će sa kim biti u koaliciji. Znate koliko smo vremena potrošili da ubeđujemo lokalne odbore da zanemare lične odnose, sukobe i sujete da bi se formirala vlast", rekao je Dačić.

On je dodao da svi lokalni odbori hoće da na lokalu vlast bude kao na republičkom nivou.

Dačić: Hod po tankoj žici ka EU

Premijer Ivica Dačić izjavio je da treba da bude potpuno jasno da je Srbija dobila datum za početak pregovora sa EU zbog napretka u dijalogu sa Prištinom.

"To je ključni politički kriterijum i tako će biti i nadalje", rekao je Dačić za RTS, naglašavajaući da se u pregovorima hodalo po žici, između potrebe da Srbija ide dalje i zaštite državnih i nacionalnih interesa.

Komentarišući vest o inicijativi da mu se dodeli Nobelova nagrada, Dačić je rekao da je nesumnjivo da se napredak postignut u dijalogu sa Prištinom veoma ceni u međunarodnoj zajednici, možda više nego u samoj zemlji, jer je doneo izvesnu stabilnost u regionu, ali da ne veruje da su velike šanse da se to dogodi.

"To međutim može da bude nagoveštaj popravljanja spoljnopolitičke pozicije Srbije budući da se radi o predlogu američkih kongresmena", dodao je on.

Na konstataciju da je svojevremeno za to priznanje predlagan Slobodan Milošević, a sada sa njim Hašim Tači i pitanje da li mu je zbog toga nelagodno, Dačić je rekao da ne može da bira drugu stranu sa kojom pregovara.

"Nismo kandidati zbog naše prošlosti već zbog onog što se radi za budućnost", rekao je Dačić.

Dačić izjavio je da nisu sve pretnodne vlade zaslužne za dobijanje datuma za početak pregovora za članstvo Srbije u EU, jer nisu imale političke hrabrosti.

"Neko kaže za ovo su zaslužne sve vlade u prošlosti, ali nisu. Nisu zaslužne za ovaj datum, jer nisu imale političke hrabrosti", rekao je Dačić i poručio da ne treba niko da omalovažava rezultat koji je postigla vlada koju vodi.

"Po reformama smo mogli da budemo lider u Evropi, ali ne bismo dobili datum, dobili smo ga zbog dijaloga sa Prištinom i borbe protiv kriminala i korupcije. To je naša Vlada Srbije koja je postigla takve rezultate", rekao je Dačić.

On je kazao da je organizovao prijem povodom dobijanja datuma za otpočinjenja pregovra sa EU, na koji je pozvao sve lidere stranaka i bivše premijere i predsednike države, a da se mnogi nisu odazvali.

"Pozvao sam sve predsednike partija, bivše predsednike i premijere na prijem povodom pristupanja Srbije EU, a došli su samo Milutinović i Lilić od bivših predsednika i Cvetković i Živković od bivših premijera", rekao je Dačić.

Premijer je istakao da je od predsednika stranaka bio lider SPO Vuk Drašković, uz opasku da ne zna da li Drašković sebe smatra delom vladajuće koalicije.

"Taj datum treba da bude važan svima", zaključio je Dačić.

Datum nove runde razgovora nije utvrđen

Dačić je izjavio da datum nove runde razgovora sa kosovskim premijerom Hašimom Tacicjem nije utvrđen, ali da on očekuje da to bude 17. januara, uoči međuvladine konferencije sa EU 21. januara, "kao još jedna vrsta pritiska".

On je pohvalio visoku predstavnicu EU Ketrin Ešton rekavši da je ona bila prvi pregovarač međunarodne zajednice koja je bila koreknta.

Premijer je, međutim, ukazao da se, kada je reč o pregovorima, ne može se očekivati da bude stavljena tačka, već da sve što se dešava oko Evrope, Kosova ima tri tačke.

"Jedino smo mi uradili nešto konkretno, Evropa je sada tu, ali .., i dalje će ključni politički kriterijum biti dijalog sa Prištinom i pritisci na nas će se nastaviti", uveren je Dačić.

Premijer je podsetio da na poslednjoj rundi pregovora u Briselu nije postignut dogovor o pravosuđu, ali da za to Srbija nije okrivljena, jer je, kao i EU, dala svoje predloge koje je Priština odbacila.

Na pitanje da li je vreme da se promeni retorika u vezi Kosova, Dačić je rekao da i dalje država može da zabija glavu u pesak, ali da to nikome ne donosi dobro.

"Naš pristup dijalogu, izlazak na lokalne izbore, to je promenilo priču o Srbiji u svetu i nezavisnost danas nije tema", rekao je premijer i podsetio da je problem Kosova nastao pre više vekova, ali da je 1999. godine doneta Rezolucija 1244, kada je međunarodna zajednica iza leđa Srbije potencirala i stvarala nezavisnost Kosova.

Srbija tada nije našla mehanizam da se tome suprotstavi.

"Ne možemo da vodimo izgubljene ratove, u stvari možemo, ali to nije perspektiva, građani traže da rešimo probleme, i ako imate Gordijev čvor morate da ga razrešite i mi smo pokušavali da ga presečemo. U svakoj vladi su bili isti problemi, ali nijedna nije imala hrabosti da ide ovim putem", rekao je Dačić.

On je upitao šta je to Srbija dobila loše pregovorima sa Prištinom i naglasio da se sada radi na normalizaciji života, učešću Srba u lokalnim samoupravama, dok je statusna neutralnost od živnotnog značaja.

"Mi tamo treba da se borimo za prava Srba, to je praktično pitanje, a u ovom terenutku promena retorike je vraćanje na bitke koje ne možemo da dobijemo".

Dačić: Valjda nam neće vratiti vize

Premijer Ivica Dačić izjavio je da se u neformalnim razgovorima može čuti da će neke zemlje EU možda tražiti da se ponovo uvedu vize za Srbiju.

"Mi smo do sada, pored naših tradicionalnih prijatelja, imali veliku podršku i Francuske, Engleske... Nama je sada prioritet da radimo sa Berlinom i nadam se da Nemačka neće pokrenuti suspenziju viznog režima", rekao je Dačić, povodom odluke EU da uvede mehanizam koji omogućava suspenziju vizne liberalizacije u slučaju drastičnog povećanja lažnih azilanata.

On je rekao da Srbija sada ima problem viza, i podsetio kako su neki građani u Srbiji reagovali na azilante.

"Šta mislite kako oni reauju na naše azilante", rekao je Dačić navodeći da su to uglavnom Albanci.

On je dodao da je u novembru bilo 1.700 azilanata iz Srbije i da je vlada sto puta apelovala na naše građane po tom pitanju.

Na pitanje kako da se reši taj problem, premijer je odgovorio: "Nama su ruke skoro vezane. Možemo da im ne damo pasoš, ali to nije demokratski, možemo da im zabranimo izlazak, ali ne znamo kome, nikada nismo dobili spiskove. Svaka naša takva mera bi bila oborena od strane suda za ljudska prava.Mi možemo samo da utičemo na svest i poostrimo kontrolu organizovanog odlaska tamo", rekao je premijer.

Prema njegovim rečima, EU sada ima 28 država i svaka od njih ima svoj pogled na pitanje širenja EU i da, kao što se u Srbiji smatra da je logično da nema Evrope bez cele Evrope, tako Nemci i Englezi govore da neće biti proširenja za 10 godina, jer je njihovo javno mnjenje protiv.

"Srbija će EU da pruži mnogo manje nego što će da dobije, jer je nerazvijena zemlja, a Nemačka daje mnogo više nego što dobija", rekao je Dačić.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dačić: Hodom po žici ka EU

Izvor: Akter, 24.Dec.2013

Ivica Dačić izjavio je večeras da treba da bude potpuno jasno da je Srbija dobila datum za početak pregovora sa EU pre svega zbog napretka u dijalogu sa Prištinom

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.