Dačić: Neophodna veća briga države za dijasporu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Feb.2012, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Neophodna veća briga države za dijasporu

SIDNEJ -

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da država Srbija treba mnogo više da brine i o interesima svoje dijaspore u Australiji.

Posle razgovora sa predstavnicima dijaspore, Dačić je izjavio da je opšte mišljenje da je "država Srbija neopravdano zapostavila naš narod koji živi u Australiji".

On je u prilog tome naveo da je pre njegove, poslednja poseta nekog ministra koji je razgovarao sa predstavnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << australijske vlade bila pre više od 20 godina.

"Neminovno je da je zbog toga došlo i do smanjivanja uticaja srpske dijaspore na političku scenu Australije", rekao je Dačić, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Dačić smatra da država Srbija treba da što više utiče da se Srbi koji žive u Australiji organizuju "i da time zastupaju i naše državne i nacionalne interese, bez obzira što su državljani Australije".

Proces protiv Vasiljkovića rešavati isključivo po pravu

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić danas je razgovarao telefonom sa Draganom Vasiljkovićem, poznatim kao kapetan Dragan, koji je pod optužbom Hrvatske za ratne zločine u pritvoru u Australiji, a tamošnjim vlastima je preneo da bi taj proces trebalo da se vodi isključivo na pravnim osnovama.

Na zahtev srpske dijaspore i porodice Vasiljkovića, Dačić je razgovarao i sa svojim australijskim kolegom kako bi se proces koji se protiv Vasiljkovića vodi priveo kraju.

Dačić je rekao da "Vasiljković već šest godina boravi u pritvoru" i da smatra da treba da se "uklone sve primese politike i proces vodi isključivo na pravnim osnovama".

On je istakao da se Srbija interesuje za ovaj slučaj, "štiteći sva legitimna prava svojih građana", saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

"U vreme kada predsednici Srbije, BiH i Hrvatske razgovaraju o tome da treba pokrenuti inicijativu da se osumnjičenima za ratne zločine sudi u državama čiji su državljani, tu ideju vidim kao jedan od načina rešavanja i ovog problema", rekao je on.

Dačić je istakao da Srbija ne želi da utiče na sudske procese, "ali svakako želi da doprinese da se procesi koji se vode oslobode političkih primesa i da dobiju obrise pravne forme, kako se radi svuda u svetu".

On je naveo da je veoma redak slučaj i "mislim i da je jedini primer u Australiji da neko šest godina bude u pritvoru, a da se i dalje čitav proces nalazi gotovo na istom mestu gde je bio i na početku".

Vasiljković je uhapšen 20. januara 2006. na osnovu hrvatske poternice zbog optužbi o ratnim zločinima nad hrvatskim zarobljenicima u zatvoru u Kninu 1991. i selu Bruška kod Benkovca 1993. godine.

On je naveo i da je, imajući u vidu da ovde živi više od 100.000 Srba koji imaju pravo glasa, zabrinjavajuće da je uticaj drugih zajednica u Australiji koje imaju mnogo manji broj građana koji ovde žive, daleko veći na političkoj sceni nego što je srpski.

"Možda je ovo trenutak da se stvari pokrenu sa neke loše startne pozicije i da se uspostavi bolja relacije srpske zajednice sa političkim partijama koje čine i vlast i opoziciju u Australiji", rekao je Dačić.

Dačić je danas završio višednevnu posetu Australiji, tokom koje je sa direktorom Australijske federalne policije Tonijem Negusom potpisao Memorandum o razumevanju između MUP-a Srbije i Australijske federalne policije u borbi protiv transnacionalnog kriminala i razvoju policijske saradnje.

"To je prvi dokument između naše dve policije, odnosno ministarstava unutrašnjih poslova koji omogućava da se saradnja u ovoj oblasti obavlja direktno, bez posredovanja nekih trećih institucija i organizacija u oblasti bezbednosti", rekao je Dačić.

On je dodao da je zaključeno da postoji veoma značajan interes za unapređenje policijske saradnje dve zemlje, jer je u mnogim akcijama koje su sprovedene u poslednjim godinama i od srpske i od australijske policije ustanovljeno da postoji povezanost kriminalnih grupa iz Srbije sa kriminalnim grupama iz Australije.

"To se posebno odnosi na ilegalnu trgovinu narkoticima, na akcije koje su poznate našoj javnosti, poput 'sojavita i zona', gde se u daljoj istrazi i u saradnji sa tamošnjom policijom došlo do zaključka da je taj šverc narkotika finansiran australijskim finansijama, odnosno novcem koji je proistekao iz krađe vozila i njihovom prodajom na drugim ili trećim tržištima različitih zemalja", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima veoma je važno da to što će biti moguće da dve policije direktno komuniciraju.

"Imajući u vidu da u Australiji živi veliki broj ljudi sa naših prostora, ne samo iz Srbije, već i drugih zemalja, sporazum će imati velikog pozitivnog efekta ne samo na saradnju Srbije i Australije, već i druge balkanske zemlje", rekao je ministar policije Srbije, saopšteno je u MUP-u.

Memorandum sa Australijskom federalnom policijom prvi je međunarodni pravni akt koji su potpisale policije dveju država i predstavljaće budući pravni okvir za saradnju u borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.