Dačić: Nema uvođenja viza za Srbiju zbog migracija sa KiM

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Feb.2015, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Nema uvođenja viza za Srbiju zbog migracija sa KiM

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da masovne migracije Albanaca sa Kosova nisu problem Srbije i da njeni građani mogu biti mirni, jer neće biti nikakvog ponovnog uvođenja viza.

"Pitanje ilegalnih migranata treba da se izmesti iz domena politike u domen unutrašnjih poslova", rekao je Dačić za TV Pink, ocenivši da je reč o egzodusu, jer je izbeglo oko šest odsto ukupne populacije Kosova.

"Evropska unija i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << one zemlje koje su priznale Kosovo ne treba da budu licemerne i da kada pregovaramo o statusu Kosova, kažu - vi nemate ništa sa Kosovom, a kad su putanje ilegalne migracije, da ih smatraju građanima Srbije", rekao je Dačić, dodajući da su upravo oni insistirali na slobodi kretanja kosovskih Albanaca.

Dačić je istakao da je sigurno da Albanci koji su izbegli sa Kosova neće ostati u Srbiji, kao i da su te migracije zajednički problem više zemalja.

"Srbija je veoma konstruktivna u svemu ovome, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je u stalnom kontaktu sa Mađarskom, Austrijom i Nemačkom", naglasio je Dačić.

On je, govoreći o nastavku pregovora Beograda i Prištine, rekao da je kosovska strana na poslednjim razgovorima iznela čak sedam "amandmana" na već dogovoreni sporazum o pravosuđu u martu prošle godine, a koji inače ima 15 tačaka.

"To je na neki način poremetilo nameru da sporazum bude potpisan bez neke velike rasprave", kazao je Dačić, ali i istakao da su interesi Srba na Kosovu i Metohiji zaštićeni i da se naša zemlja kreće u realnom i zadatom okviru.

Prema Dačićevim rečima, neki potezi navode na sumnju da kosovska vlada nije politički stabilna, dok srpska vlada jeste, zbog čega će razgovori biti teški, kao i proces primene dogovorenog.

Dačić je istakao da prištinske vlasti treba da shvate da se "ne može igrati sa međunarodnom zajednicom", i da je prednost Srbije što je postala kredibilni partner na međunarodnoj političkoj sceni.

Dačić, koji je i predsedavajući OEBS-a, rekao je da uloga Srbije nije da posreduje između država kada je reč o sukobu u Ukrajini, već da ima zadatak da kao predsedavajući OEBS-a, radi na deeskalaciji sukoba i primeni sporazuma o okončanju sukoba na istoku Ukrajine.

Sporazum je postignut posle maratonskih pregovora lidera Rusije, Ukrajine, Nemačke i Francuske i prema tom dokumentu prekid vatre treba da stupi na snagu 15. februara.

Dačić je najavio je da će u četvrtak u Beču organizovati sastanak u OEBS-u kako bi se razmotrilo šta konkretno proizilazi iz sporazuma.

"OEBS će učiniti sve da u tehničkom smislu pomogne implementaciji ovog sporazuma", rekao je Dačić i ukazao da potpuna primena tog sporazuma nije moguća bez političke volje.

Dačić: Odlazak na inauguraciju pametan državnički potez

Odlazak predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića na inauguraciju predsednice Hrvatske je pametan i logičan potez koji treba da prave državnici, izjavio je danas prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je pozvao srpskog premijera da se ne osvrće na kritike koje postoje, citirajući nekadašnjeg premijera Velike Britanije Margaret Tačer koja je rekla da nijedna promena koja je izvršena u interesu naroda nije nikada izvršena uz podršku većine naroda.

"Tek posle 10 - 20 godina možete da shvatite kakva poruka je bila iz svega toga koja je važna za budućnost zemlje", rekao je Dačić na TV Pink.

On je istakao da će poruka odlaska srpskog premijera na sutrašnju inauguraciju novoizabrane predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović biti da Srbija želi da definiše zajedničke interese i da probleme treba rešavati u otvorenom dijalogu, dodajući da mora biti relaksacije odnosa dve zemlje.

"Relaksacija odnosa mora da postoji i ja sam apsolutno u uverenju da će to relaksiranje odnosa, iako sam ja levičar, lakše biti sa HDZ-om, nego sa nekim drugima, jer će oni imati više hrabrosti da kada se završi predizborna kampanja, sednu i razmisle o svemu tome", ocenio je Dačić.

On je istakao i da ovakav diplomatski potez ne znači da će Srbija ukinuti kritike koje ima prema Hrvatskoj, navodeći kao primer da on "ratuje" sa Hrvatima na kojem se pismu obraćaju jedni drugima u diplomatskoj prepisci, pa je rešenje prepis sa ćirilice na latinicu ili engleski jezik.

"Reciprocitet je glavna stvar u diplomatiji... i ja idem u posetu Hrvatskoj i želim da doprinesem našim odnosima, jer mi ne možemo da živimo stalno u srednjem veku i da se pozivamo na sve te probleme kao alibi da ne napravimo nijedan iskoraka dalje, ne moramo u svemu da se slažemo ali moramo da sarađujemo u nečemu što nam je zajedničko", zaključio je Dačić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Pametan državnički potez Vučića

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Feb.2015

Odlazak predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića na inauguraciju predsednice Hrvatske je pametan i logičan potez koji treba da prave državnici, izjavio je danas prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić...Dačić je pozvao srpskog premijera da se ne osvrće na kritike koje...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.