Dačić: Nelegalna nezavisnost - pretnja bezbednosti regiona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2010, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Nelegalna nezavisnost - pretnja bezbednosti regiona

BEOGRAD - Nelegalno proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije, suprotno međunarodnom pravu, predstavlja glavnu pretnju bezbednosti i stabilnosti u Srbiji i regionu jugoistočne Evrope, izjavio je danas zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

On je, na predavanju u Školi nacionalne odbrane o unutrašnjoj bezbednosti Srbije, istakao da se priznanje nelegalne secesije Kosova i Metohije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od nekih država u regionu i svetu nepovoljno odražava na uspostavljanje mira i stabilnosti i u regionu.



Vehabije i pripadnici ANA


Dačić je upozorio da su na prostoru srpske pokrajine prisutne organizovane terorističke grupe, organizovani kriminal, a da međunarodna zajednica nije uspela da obezbedi održivi povratak prognanih, zaštitu imovine i bezbednost ljudi.

Ministar je istakao i da u Kopnenoj zoni bezbednosti, uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom, permanentno prete teroristički akti, kao i da je na Kosovu prisutan i ekstremni verski terorizam.

Ekstremni verski terorizam, koji se skriva iza vehabijskog pokreta, je povezan sa albanskom terorističkom organizacijom ANA, upozorio je srpski ministar policije.

Dačić je kazao da se svet sve više suočava i s novim globalnim pretnjama bezbednosti uz već tradicionalne koje su dobro poznate, a to su etički i verski motivisan ekstremizam, terorizam, trgovina oružjem i narkoticima i ljudima, organizovani kriminal...

Ministar je istakao i da je apsolutni prioritet MUP-a borba protiv organizovanog kriminala, a posebno trgovine narkoticima, koji predstavljaju ozbiljnu pretnju stabilnosti i bezbednosti u državi, i naglasio da je u očuvanju opšte bezbednosti i stabilnosti, kao i svake vrste rizika i pretnje, značajna saradnja vojske i policije.

"Siguran sam da nema jake države bez jake vojske i policije, a nema jake vojske i policije bez visokog poverenja građana u njih", rekao je Dačić.

On je izrazio zadovoljstvo saradnjom vojske i policije na izuzetno visokom nivou, koja je najbolja u poslednjih nekoliko godina, a "što je od velikog značaja u zaštiti ljudskih života, imovine i teritorijalnog integriteta i suvereniteta".

Zaplena od milijardu evra

Osvrnuvši se na nedavno usvojen Zakon o oduzimanju imovine stečene kiminalom, Dačić je izrazio očekivanje da će na kraju tog procesa, u pokrenutim istragama biti oduzeta imovina u vrednosti većoj od milijardu evra.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac je naveo da su policija i vojska danas dve institucije od najvećeg poverenja građana, istakavši da one odlično sarađuju, o svim pitanjima.

Šutanovac je podsetio da je Dačić održao predavanje u sklopu reforme vojnog školstva, jer srpski oficiri moraju da stiču šira znanja iz raznih oblasti.

U proteklom periodu polaznicima Škole nacionalne odbrane predavanje su održali brojni predstavnici diplomatskog kora, kao i ministri u Vladi Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.