Dačić: Ne sme borba za Kosovo da nas vodi u izolaciju

Izvor: Glas javnosti, 27.Jul.2010, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Ne sme borba za Kosovo da nas vodi u izolaciju

BEOGRAD  - Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbija mora da nastavi borbu za Kosovo, ali da to ne sme činiti tako što će zemlju voditi u izolaciju.

"Treba da budemo svesni realnosti i nepravednosti (međunarodnog) poretka u kojem živimo. Mi treba da branimo Kosovo ali ne vodeći zemlju u izolaciju", poručio je Dačić na vanrednoj sednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o mišljenju Međunarodnog suda pravde (MSP) o proglašenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << nezavisnosti Kosova.

On je kazao da tema koja se našla pred poslanicima nije samo vezana za Kosovo, već ona predstavlja pitanje kuda Srbija želi da ide kao država, ko su joj saveznici i da li ih uopšte ima.

"Mislim da pred time zatvaramo oči. Vrhunski interes je da vidimo gde je naše mesto u podeli karata na evropskom kontinentu, šta ćemo ako nam sledeći korak bude da nam za članstvo u EU traže da priznamo Kosovo", upitao je Dačić.

On je ukazao da je nakon mišljenja MSP promenjena politička realnost i da se odluka tog suda ne sme relativizovati, bez obzira na to da li je MSP uvek pravedan. Dačić je kazao i da Srbija treba da izađe pred Generalnu skupštinu UN sa rezolucijom o Kosovu, ali da mora voditi računa da to ne bude kraj njene politike borbe za očuvanje teritotijalnog integriteta.

"Treba dobro da osmislimo tekst rezolucije da ne dođemo u situaciju da sami sebi stavimo tačku na sve o čemu govorimo", poručio je on. Ocenio je da je situacija veoma teška i da strankama neće pomoći ako traže krivca u drugima ili prebacuju krivicu s jednih na druge.

"Taj problem (Kosova) postoji decenijama i nije jedini problem koji Srbija ima. Albanska politika je oduvek bila stvaranje nezavisne republike Kosovo", kazao je Dačić. Kada je reč o tužbama protiv država koje su priznale Kosovo, a što je predlagala DŠ, Dačić je kazao da je to pravno ispravno i politički u redu, ali je podsetio da se MSP oglasio nenadležnim kad je Srbija tužila države koje su bombardovale zemlju 1999.

Neverovatno. Posle tolikih godina koje je g Dachic proveo kreirajuci i znachajno utichuci na spoljno politichku i unutrashnju situaciju u Srbiji - OVO je sve shto g. Dachic misli da DUGUJE?

OVO!?

Zashto ste ushli u politiku? Zashto u njoj uporno ostajete?

g. Dachicu - bez zlobe i negativnih osecanja - savetujem vam, trazim od vas, da se povuchete i nestanete sa Srpske politichke scene. Valjda mozete da zaradite za zivot radeci neshto drugo i mozda korisno, umesto da zauzimate prostor koji bi neko drugi mogao i morao da iskoristi za dobrobit zemlje.

Ili to, ili da konachno pochnete da vracate dug toj drzavi i narodu koji su toliko ulozili u vas - na taj nachin shto cete ZAISTA DOPRINETI i preuzeti odgovornost.

Ako zivotni bilans na kraju bude samo gomila iluzija i promashaja (koje su drugi ispashtali), decenije oportunizma, provlachenja i mimikrije, flertovanje sa idejom velichine i zedju za vlasti, poneki tunjavi izgovor, i tiho i beznachajno penzionisanje uz mozda neke bljutave memoare, onda zaista nije bilo vredno truda, a ni vremena. A druge je koshtalo uzasno mnogo.

Kada bi danas morali da 'podvuchete crtu' - kako bi taj bilans izgledao?

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.