Dačić: Ne pravi Rusija problem u razgovorima sa EAEU

Izvor: B92, 07.Mar.2019, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Ne pravi Rusija problem u razgovorima sa EAEU

Beograd -- Potpredsednik vlade Ivica Dačić kaže da će biti nastavljeni pregovori o postizanju sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom.

Dačić je i istakao da nije Rusija ta koja pravi problem u razgovorima EAEU.

Dačić je, na pitanje novinara dokle se stiglo u pregovorima o sporazumu o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom, rekao da su do sada održane tri runde razgovora i da je cilj Srbije da se to pitanje reši. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Razgovori se nastavljaju dalje. Važno je naglasiti, imate sa jedne strane EAEU, a imate i države članice EAEU, sa kojima smo mi potpisali odredjene bilateralne ugovore o slobodnoij trgovini, ali koji nisu u istom tekstu i ne obuhvataju isti broj i količinu proizvoda za liberalizaciju na teritoriji cele unije", rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je dodao da te pregovore vode eksperti.

"Nama je cilj da se to pitanje reši i moram da kažem da Rusija ne pravi tu gotovo nikakav problem, pošto svaka zemlja štiti svoje proizvode i tržište", kazao je on.

Dačić ističe da su nam sve zemlje članice EAEU na neki način prijateljske i da ih sada treba ubediti da je svima u interesu da se dodje do jednog sporazuma koji bi obuhvatio celu uniju.

Rekao je da je, na primer, Belorusija u razgovorima sa Srbijom imala primedbe oko sireva i mlečnih proizvoda, pošto su oni glavni izvoznici na toj teritoriji, dok je Kazahstan bio protiv uvoza Fijatovih automobila.

Ministar trgovine Rasim Ljajić je ranije izjavio Tanjugu da očekuje da će sporazum o slobodnoj trgovini sa EAEU biti kompletno usaglašen 20. i 21. marta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.