Dačić: Napadi u Parizu su poraz borbe protiv terorizma

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Nov.2015, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Napadi u Parizu su poraz borbe protiv terorizma

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačcih poručio je, povodom sinoćnjih terorističkih napada u Parizu, da je taj napad poražavajući jer obaveštajne službe svih država sveta nisu uspele da ga zaustave

Dačić je u telefonskom uključenju za hrvatsku N1 TV rekao da je u borbi protiv terorizma neophodno da sve zemlje ujedine svoje snage.

“Ja mislim da Srbija ni Hrvatska ne mogu, u smislu svojih kapaciteta >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << koje imaju, da mnogo pomogu osim što mogu da dele obaveštajne informacije, da pomažemo da naše službe dobro sarađuju”, reka je Dačić koji je i predsedavajući OEBS-a.

Podsetivši na sve što je do sada činjeno u borbi protiv terorizma i radikalnih islamističkih grupa, na sve sastanke koji su održani na tu temu, pa i na pismo premijera Aleksandra Vučića američkom predsedniku Obami, Dačić je rekao da se, uprkos svemu, takvi teroristički akti se ne mogu sprečiti.

Za njega je, kaže, ovaj napad u Parizu samo još jedno veliko upozorenje.

Ukazao je da je u proteklo vreme bilo dosta terorističkih akata i u Libanu i u Bagdadu, ali da ti akti prolaze nezapaženo jer se događaju "tamo negde na Bliskom istoku".

Za Dačića je važno zadržati regionalnu stabilnost, da bezbednosne službe država regiona sarađuju ako bi se ovakvi teroristički napadi sprečili.

Upitan da li bi članstvo Srbije u NATO pomoglo da se ovakve stvari ne dešavaju, Dačić je odgovorio da to pitanje nema nikakve veze sa događajima u Parizu.

“ Mi imamo saradnju sa Alijansom, naše opredeljenje je vojna neutralnost kada je o tom savezu reč. Ovde je reč o drugim problemima, da delimo međusobne informacije, da nemamo informacije koje čuvamo samo za sebe”, rekao je Dačic i dodao da se o postojanju IS zna već 10 godina.

Dačić je ukazao i na problem nejedinstva svetskih sila o tome da li je reč o terorističkim grupama ili oslobodilačkim pokretima.

Upitan da li bi se jačom vojnom saradnjom sa Rusijom moglo nešto vise učiniti na bezbednosti u regionu, Dačić je reka da je opredeljenje Srbije EU, ali I tradicionalno prijateljski odnosi sa Ruskom Federacijom.

“Srbija neće povlačiti poteze koji će izazivati regionalnu nestabilnost”, rekao je Dačić i dodao da bi države regiona umesto u naoružavanju trebalo da se utrkuju u razvoju.

Upitan da li Beograd misli da je Hrvatska nabavila oružje da bi ga upotrebila protiv Srbije, Dačić je rekao:

“ Ne znam protiv koga drugog bi ono bilo upereno - protiv BiH, Mađarske…?”.

Dačić je rekao i da o odnosima Beograda i Zagreba treba govoriti posle formiranja vlade u Zagrebu, istakavsi da Srbija “nije zadovoljna kvalitetom i nivoom odnosa sa Hrvatskom”.

“Mislim da oni moraju biti mnogob bolji”, zaključio je Dačić.

Dačić: Napad na tekovine savremenog društva

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je danas telegram saučešća svom francuskom kolegi Loranu Fabijusu povodom terorističkog napada na Pariz, istakavši da se radi o napadu na tekovine savremenog društva.„Užasnula nas je i potresla vest o seriji terorističkih napada koja je odnela veliki broj nedužnih života u Parizu. To je napad na sve nas, na tekovine savremenog društva. Srbija ostaje dosledno posvećena cilju odbrane mira zarad kojeg je potrebno objediniti napore čitave međunarodne zajednice u borbi protiv ekstremizma i bezumlja", navodi se u Dačićevom telegramu.

"Molim Vas, da u ovom teškom trenutku, primite izaraze najdubljeg saučešća građana Srbije, koji duboko žale i saosećaju sa vašim sugrađanima koji su izgubili svoje najdraže“, navodi se u telegramu saučešća šefa srpske diplomatije Ivice Dačića.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Dačić poslao Fabijusu telegram saučešća

Izvor: Akter, 14.Nov.2015

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić uputio je danas telegram saučešća francuskom kolegi Loranu Fabijusu povodom terorističkog napada na Pariz.."Užasnula nas je i potresla vest o seriji terorističkih napada koja je odnela veliki broj nedužnih života u Parizu. To je napad na sve nas,...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.