Dačić: Nadam se da Srbi u Hrvatskoj neće ići na proslavu Oluje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2020, 09:33

Dačić: Nadam se da Srbi u Hrvatskoj neće ići na proslavu Oluje

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da se nada da predstavnici Srba u Hrvatskoj neće ići na obeležavanje godišnjice operacije "Oluja".

Dačić je za RTS rekao da se o tome nije konsultovao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da će to učiniti, kako bi usaglasili stavove, ali je istakao da smatra da je poziv Srbima da prisustvuju obeležavanju "Oluje" nečuvena politička provokacija.

Komentarišući izjavu potpredsednika hrvatske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vlade Borisa Miloševića iz Samostalne demokratske srpske stranke da će odluku o odlasku na proslavu doneti najkasnije početkom sledeće nedelje, Dačić kaže da svako ima pravo na mišljenje, ali da smatra da odlazak predstavnika Srba ne bi bio u interesu Srba jer su Hrvatima Srbi potrebni da bi oprostili Oluju.

"Pošto sam čuo izjavu da je to žrtvovanje... To sigurno nije žrtvovanje za srpske interese, već više za interes Hrvata", ocenio je Dačić.

Kaže da je Hrvatska zemlja koja je izvršila etničko čišćenje svojih građana, da je pre Oluje u toj zemlji živelo 560.000 Srba, a sada 180.000 i upitao "gde su ti Srbi".

Hrvatski premijer i predsednik HDZ Andrej Plenković rekao je 27. jula da bi bilo "jako dobro i korisno" kada bi na obeležavanje godišnjice hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" u Kninu došao i potpredsednik vlade iz redova Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Boris Milošević i dodao da se razgovara o mogućnosti da ove godine predstavnici vlade obeleže i srpska stradanja.

Milošević je juče rekao da odluka o njegovom odlasku na proslavu godišnjice akcije "Oluja" još nije doneta, ali da je spreman na svaki gest koji bi poboljšao status srpske zajednice u Hrvatskoj i atmosferu u hrvatskom društvu.

Pupovac: Još nije doneta odluka o odlasku u Knin

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac izjavio je danas da još nije doneta odluka da li će predstavnik Srba u Hrvatskoj prisustvovati obeležavanju 25. godišnjice Oluje u Kninu, da se o tome još razgovara, ali da nema mnogo vremena za odlučivanje.

''Važna tema je mir, da počnemo graditi kulturu mira. Važna tema su žrtve i stradanja, a da imamo osećaja za poštovanje uzajamnih žrtava, da one politike osudimo, ali ne nastavljamo u današnjem vremenu'', rekao je Pupovac, prenosi hrvatski portal Index .

Na pitanje bi li njegov odlazak u Knin na godišnjicu "Oluje" bila poruka mira, Pupovac poručuje da poruku mira treba graditi.

''Mi smo to prestali raditi nakon 2011. godine, kad smo čuli generala Antu Gotovinu nakon što je oslobođen'', istakao je Pupovac.

Istoričar Aleksandar Raković: Ne ići na proslavu "Oluje"

Istoričar Aleksandar Raković izjavio je danas da stradanje Srba u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" nadilazi sve političke kalkulacije i da potpredsednik Vlade Hrvatske Boris Milošević iz Samostalne demokratske srpske stranke ne treba ni da uzme u razmatranje mogućnost da ide u Knin na, kako je rekao, "proslavu etničkog čišćenja".

"Ne postoji obaveza da on to učini. Treba samovoljno da donese odluku i da, bez obzira na pritiske, ne ide, jer je stradanje Srba u `'Oluji' apsolutno iznad bilo kakvih pozicija koje Srbi danas mogu imati u Hrvatskoj. To je iznad toga. To nadilazi svaku poziciju i svaku političku kalkulaciju u Hrvatskoj", rekao je Raković.

On je naveo da odlazak na proslavu "Oluje" nije samo pitanje Miloševića nego je to pitanje svih prethodnih, sadašnjih i budućih generacija Srba u Krajini u Hrvatskoj i Srba u celini, prenela je Srna.

"Tako da Milošević zbog toga ne bi smeo da ide na proslavu etničkog čišćenja. On ne bi smeo da razmišlja da može da da legitimitet nečemu što prevazilazi njegovu poziciju i ličnost i svačiju našu poziciju i ličnost", smatra Raković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dačić: U Hrvatskoj se vrši nečuvena politička provokacija

Izvor: Danas, 29.Jul.2020

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se u „Hrvatskoj vrši nečuvena politička provokacija" pozivom Srbima da daju legitimitet akciji „Oluja”.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.