Dačić: Mogu da kažem koji je to strani faktor, ali neću

Izvor: B92, 25.Avg.2017, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Mogu da kažem koji je to strani faktor, ali neću

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da se bezbednosna saznanja do kojih je došla Srbija ne odnose na makedonsku vladu, već na bezbednosni sektor.

On je dodao i da postoji uplitanje stranog faktora.

Dačić je rekao da je sastanak sa makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovom bio konstruktivan i otvoren i dodao da mu je preneo bezbednosna saznanja srpskih kontraobaveštajnih službi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Naša saznanja su izazvala našu reakciju da smo želeli da izbegnemo mogućnost da nastane trajna šteta u našim odnosima u smislu da Srbija bude optužena za izazivanje nemira i za destabilizaciju Makedonije", rekao je Dačić novinarima u Nišu.

On je naglasio da su Srbija i Makedonija prijatelji, da treba tako i da ostane, te da treba da se sačuvaju od toga da budu kolateralna šteta globalnih međunarodnih odnosa.

Dačić je ponovio da se osoblje ambasade Srbije vratilo u Skoplje, a da će se ambasador vratiti 31. avgusta i odmah zatražiti prijem kod predsednika vlade Zorana Zaeva te da će se nastaviti komunikacija o svim otvorenim pitanjima.

On je naglasio da je Dimitrovu ukazao na saznanja srpskih bezbednosnih službi.

Odgovarajući na pitanja novinara, on je precizirao da se saznanja srpskih bezbednosnih službi ne odnose na makedonsku vladu ili neko konkretno ministarstvo u Skoplju, već na bezbednosni sektor.

"Naravno, u svemu tome uz učešće stranog faktora. Mogu da vam kažem koji je to strani faktor, ali neću. Ovde je reč da se to više ne dešava, da ne budemo kolateralna šteta globalnih međunarodnih odnosa", rekao je Dačić i ponovio da Srbija ne želi da bude optužena ili se spominje negativan uticaj Srbije na unutrašnja dešavanja u Makedoniji.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija nije promenila odluku što se tiče imena pod kojim priznaje Makedoniju.

On je rekao da je važno da se dve zemlje ponašaju otvoreno i iskreno.

"Nas boli što smo priznali Makedoniju pod ustavnim imenom, što nam je zamerila Grčka koja inače nije priznala Kosovo, dok je Makedonija to učinila", rekao je Dačić i podsetio da je Kosovo priznala prethodna makedonska vlada, a ne vlada Zorana Zaeva.

"Bez obzira na sve, mi nismo menjali našu odluku", poručio je šef srpske diplomatije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.