Dačić: Krivične prijave protiv odgovornih za zapušene kanale

Izvor: Studio B, 18.Feb.2012, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Krivične prijave protiv odgovornih za zapušene kanale

Ukidanje vanredne situacije još nije predoženo, uprkos poboljšanju vremenskih prilika, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova i komandant Republičkog štaba za vanredne situacije Ivica Dačić.

Na sednici tog štaba, Dačić je rekao da je situacija dosta bolja nego u prethodnih nekoliko dana, a naročito u odnosu na početak krize izazvane snežnim padavinama, ali da još nije vreme da se ukine vanredna situacija.

On je je najavio da će naredne srede >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i subote biti održane nove sednice Republičkog štaba za vanredne situacije na kojima će, ukoliko se tendencija poboljšanja situacije nastavi, biti razmatrana mogućnost da se vanredna situacije ukine u pojedinim okruzima.

Ministar je upozorio da će nakon što prođe opasnost od snežnih padavina doći problemi zbog poplava i upozorio lokalne samouprave da već počnu da se bave rešavanjem tog problema.

On je čak predložio i podizanje krivičnih prijava, pa i hapšenje odgovornih ukoliko se desi kao ranije da kanali za odvodnjavanje ne budu u funkciji.

Dačić je ukazao da je na mnogim mestima situacija sa održavanjem tih kanala veoma loša, a da postoje i opštine u kojima su ti kanali zatrpani i pretvoreni u građevinsko zemljište.

"Treba podneti krivične prijave i uhapsiti odgovorne ukoliko ti kanali ne budu ponovo spremni...ili smo država ili smo, neću da kažem, dobrovoljno vatrogasno društvo, jer je i to ozbiljna organizacija", rekao je Dačić.

On je predložio da se formira stručni operativni tim za odbranu od poplava na čijem će čelu biti direktor Republičke direkcije za vode Aleksandar Prodanović, koji bi imao obavezu da prati stanje na tokovima prvog i drugog reda i predlaže Republičkom štabu aktivnosti u slučaju poplava.

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dragomir Marković predložio je danas da se razmotri ukidanje redukcije struje za kompanije u Srbiji, jer se elektroenergetska situacija popravila. On je rekao da je do popravljanja situacije došlo zbog stabilizacije vremenskih prilika, što se izuzetno pozitivno odrazilo na sistem i smanjenje potrošnje.

Prema njegovim rečima, današnja potrošnja struje je 137 miliona kilovat sati, što je smanjenje od oko 12 odsto u odnosu na prošlu subotu.

Marković je dodao da je stabilno stanje u oblasti snadbevanja ugljem, transportom uglja, kao i saradnja sa Naftnom industrijom Srbije. On je procenio da će u ponedeljak potrošnja biti oko 145 miliona kilovat sati, što će zahtevati anagažovanje celog sistema, ali što ipak omogućava da se razmotri ukidanje redukcije struje kompanijama u Srbiji.

Marković je ipak predložio da i sledeće nedelje ostane na snazi odluka o redukciji struje za potrebe dekorativne rasvete.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.