Dačić:Kosovo da ne bude crna rupa

Izvor: B92, 05.Okt.2011, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić:Kosovo da ne bude "crna rupa"

Bratislava -- Ministar policije Ivica Dačić je istakao da se ne sme dozvoliti da Kosovo bude "crna rupa" gde se kriminalci mogu skrivati kako bi izbegli pravdu.

Dačić se sastao u Bratislavi sa svojim slovačkim kolegom Danijelom Lipšicom, gde je razgovarao o slučaju izručenja Slovačkoj dvojice osumnjicenih za krivična dela za koje se veruje da se kriju na Kosovu.

Reč je o Karolu Melu i Bakiju Sadikiju, čije izručenje je u ime Slovačke tražila Srbija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Dačić On je podsetio da je Srbija u ime Slovačke, koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, putem Euleksa zatražila izručenje ove dvojice, navela je slovačka agencija TASR.

Dačić je kazao da je u obostranom interesu da ljudi za kojima se traga budu uhapšeni i izručeni radi sudskog procesa.

Slovački državljanin Karol Melo dva puta je u Slovačkoj hapšen, a potom oslobađan zbog "proceduralnih nedostataka", prvi put u oktobru 2010. godine, posle pet godina koje je proveo u bekstvu, a drugi put u maju ove godine, naveli su slovački mediji.

Pošto je drugi put oslobođen, 19. maja, odmah je nestao.Slovačke vlasti veruju da bi Melo, koji je optužen za dvostruko ubistvo u blizini Bratislave 2004. godine, mogao da se krije na Kosovu.

Kosovski Albanac sa pasošem Slovačke Baki Sadiki osuđen je u junu ove godine pred okružnim sudom u Prešovu na 22 godine zatvora zbog nedozvoljene proizvodnje, posedovanja i trgovine narkoticima.

Slovački mediji navode da se Sadiki, šef grupe koja je krijumčarila heroin iz Turske u Slovačku, najverovatnije krije na Kosovu.

Dačić se, prvog dana posete Slovačkoj, zahvalio toj zemlji na podršci Srbiji u evropskim integracijama i stavovima po pitanju Kosova i Metohije i istakao da je saradnja u oblasti unutrašnjih poslova dve države dobra i dugogodišnja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.