Dačić: Jovanović podržava ubice

Izvor: B92, 21.Jan.2012, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Jovanović podržava ubice

Vlasotince/Beograd -- Ministar policije Ivica Dačić optužio je predsednika LDP Čedomira Jovanovića da podržava ubice i teroriste.

"Niko nema pravo da podržava ubice i teroriste, naročito nema pravo to da bude državni službenik. Evo, i Čedomir Jovanović, kome su predsednika ubili, sada brani nekoga ko kaže da je ubistvo civilizacijski iskorak. Pa zašto onda deset policajaca svaki dan čuva Čedomira >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Jovanovića?", kazao je Dačić u Vlasotincu.

Dačić je komentarisao aferu "Nikolaidis", kada je savetnik predsednika parlamenta Crne Gore Andrej Nikolaidis komentarisao da bi bio civilizacijski iskorak da je Božidar Stanišljević upotrebio dinamit i puške koje je sakrio u dvorani "Borik" u kojoj su bili i srpski zvaničnici.

Zbog ovog slučaja smenjen je i Sreten Ugričić, direktor Narodne biblioteke Srbije.

Dačić kaže da neko možda misli da bi civilizacijski iskorak bio i da ubiju Jovanovića ili nekoga drugog, ali da će svako ko to kaže završiti u zatvoru.

"Moj posao je da štitim državu od svakog ko želi da je ugrozi", rekao je Dačić u intervjuu za portal telegraf.rs odgovarajući na pitanje da li i lider LDP-a Čedomir Jovanović treba da "završi u zatvoru", kao što je nedavno rekao za sada već bivšeg upravnika Narodne biblioteke Srbije Sretena Urinčića.

"Ako navijači Partizana skandiraju protiv Brankice Stanković i zbog toga budu uhapšeni, ako Obraz i ostale desničarske organizacije žele da vrše nasilje prema pripadnicima gej populacije i zbog toga su procesuirani, kako mogu da imam razumevanja za one koji kažu da bi upotreba eksploziva bila civilizacijski iskorak?", rekao je Dačić.

"Da li je ubistvo Đinđića civilizacijski iskorak?"

Dačić je rekao da nema razloga da Jovanović zbog podrške Nikolaidisu bude doveden u policiju na informativni razgovor, ali da je licemerno opravdanje da je Nikolaidisova izjava izvučena iz konteksta.

"Iz kog konteksta je izvučeno to da bi bio civilizacijski iskorak da je upotrebljen eksploziv u Banjaluci na skupu na kome su bili najviši zvaničnici Srbije i Republike Srpske?! Kako se to može drugačije protumačiti nego kao vrsta podrške terorističkom aktu?", zapitao je Dačić.

On je rekao da se podrškom Nikolaidisu vrši legitimizacija toga da neko može biti ubijen, a na to niko nema pravo.

"Da je vlast Čedomira Jovanovića u to vreme hapsila sve one koji su pozdravljali Đinđićevo ubistvo, do atentata ne bi došlo", naglasio je Dačić, zapitavši "da li je možda ubistvo premijera Đinđića bilo civilizacijski iskorak".

Ministar policije je podsetio da zbog pretnji lideru LDP-a, deset pripadnika MUP-a obezbeđuje Jovanovića svakog dana.

"Ne bih imao razumevanja ako bi neko rekao da je napad na njega civilizacijski iskorak. Taj bi bar bio doveden u policiju na informativni razgovor", rekao je Dačić.

Dačić je dodao i da su potpisnici Foruma pisaca koji podržavaju Nikolaidisa, ujedno i državni činovnici i da bi ukoliko legitimizuju jedan takav akt, onda najmoralnije bilo da ponude ostavku.

"To nema nikakve veze sa slobodom mišljenja. Ovde je reč o tome da mi treba da legitimizujemo pravo nekoga da podrži teroristički akt. To je apsolutna zloupotreba prava na slobodu mišljenja", zaključio je ministar policije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.