Dačić: Jeremić za sada još bez podrške Vlade za UN

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Dec.2015, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Jeremić za sada još bez podrške Vlade za UN

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će Srbija u procesu izbora novog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija podršku dati onom kandidatu koji će zastupati naše interese, pre svega kada je reč o Kosovu.

"Nećemo podržati kandidate iz regiona. Pa šta treba da podržimo kandidata koji bi od prvog dana kada sedne na mesto generalnog sekretara radio na prijemu Kosova u UN? To ne dolazi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u obzir", naglasio je Dačić u emisiji Pravi ugao Radio televizije Vojvodine.

Naredni generalni sekretar UN trebalo bi da bude iz istočne Evrope.

Na direktno pitanje da li će Srbija podržati kandidaturu Miroslava Lajčaka, aktuelnog ministra inostranih poslova Slovačke (zemlje koja nije priznala nezavisnost Kosova), Dačić nije odgovorio ali je rekao da sigurno neće podržati kandidate iz Hrvatske, Makedonije i Crne Gore jer te zemlje imaju suprotne interese kada je reč o Kosovu.

Na opasku da Srbija ima odlične odnose sa nekim drugim zemljama koje priznaju nezavisnost Kosova, protiv Sjedinjenih Američkih Država, Dačić je uz osmeh odgovorio da "ako već treba da se nekome nudimo – neka to bude najbolja prilika, a ne trabanti".

On nije želeo direktno da se izjašnjava o eventualnoj srpskoj nominaciji nekadašnjeg predsedavajućeg Generalne skupštine UN Vuka Jeremića.

"Treba voditi računa da može da prođe onaj kandidat oko kojeg su saglasne velike sile, njih pet koje imaju pravo veta u Savetu bezbednosti. Tako da će Srbija podržati onog kandidata koji će zastupati naše interese, bio on iz Srbije ili iz neke druge zemlje", ukazao je.

Komentarišući činjenicu da Zajednica srpskih opština nije zaživela ni dve godine nakon potpisivanja Briselskog sporazuma, dačić je rekao da je to veliki test za međunarodnu zajednicu.

"Pre svega za Evropsku Uniju koja je vodila pregovarački proces, ali i za SAD koje su pomogale. Oni treba da pritisnu Prištinu", kazao je.

Govoreći o skoroj poseti turskog premijera Ahmeta Davutoglua, Dačić je rekao da "ne zna" da li je turska strana tražila posredovanje srpskog predsednika Tomislava Nikolića u odnosima sa Rusijom, pošto nije bio na tom sastanku.

Dodao je da Srbija i Turska treba da imaju najbolje moguće odnose.

"Sa Turskom imamo interesa da sarađujemo. Da li se volimo? Mislim da ne, ali treba da sarađujemo", naveo je.

Osvrnuvši se na hapšenje 80 ljudi u akciji Rezač, među kojima ima i nekih iz njegove Socijalističke partije Srbije, Dačić je istakao da je stav SPS-a da svako ko je kršio zakon treba da snosi konsekvence i da ta partija u potpunosti podržava borbu Vlade protiv koruocije i kriminala.

"Mi ne smatramo da je ta akcija politički progon", izjavio je.

Među uhapšenima se našla i ranija direktorica Dunav osiguranja Milanka Jezdimirović, za koju se još od početka devedesetih smatralo da je bliska samom vrhu socijalista, ali Dačić ističe da ona "nije bila niti je član SPS-a.

"Ona je bila direktor Dunav osiguranja kao ekspert. I meni je dok sam bio u Ministarstvu unutrašnjih poslova bila savetnik za finansijska pitanja, kao i što je i danas član nekih stručnih timova za pregovore s EU. Ona je veliki stučnjak, ali neka nadležni organi procene, sud će utvrditi šta se desilo. Ali se nadam da će se u tom slučaju odvojiti šta su malverzacije a šta je bila politika Vlade u to vreme, da li je vlada tražila da se pomaže nekim preduzećima", kaže lider SPS-a.

Dačić je odbacio tvrdnje da je Dunav osiguranje bilo SPS-ov "stranački kolač" i nije komentarisao novinarske spekulacije da je visoki funkcioner njegove partije Branko Ružić bio "siva eminencija" u toj kompaniji i da je navodno odlučivao kojim firmama kompanijsko rukovodstvo treba da daje novac i garancije.

"Neće biti Vojvodine republike"

Komentarišući svoj nedavni govor sa obeležavanja godišnjice stranke u Novom Sadu, kada je članstvu poručio "vidimo se u oslobođenoj Vojvodini", Dačić je rekao da je reč o "levičarskom pozdravu".

"To znači da će doći do promene vlasti u Vojvodini nakon pokrajinskih izbora". Na opasku da je godinama bio na vlasti zajedno sa onima od kojih sada treba oslobađati Vojvodinu, Dačić je naglasio da su "oni dobili šta su zaslužili".

"Boris Tadić kaže da je sa nama bio na vlasti samo zato što je morao, a da nije bilo nas sigurno 2008. ne bi ostao na vlasti", dodao je.

On je ponovo rekao da bi Vojvodina i vojvođansko pitanje bili internacionalizovani kao Kosovo, da nije bilo SPS-a.

"Drugo je pitanje da li neko voli Slobodana Miloševića, ali bi, da nije došlo do promene odnosa Novog Sada i Beograda, sve bilo isto kao na Kosovu", kazao je i dodao da je vojvođansko pitanje i dalje internacionalizovano je kada portparol Maja Kocijančič (portparolka visoke izaslanice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini) "treba nešto da kaže ona kaže o Vojvodini i pravima albanske navionalne manjine u Srbiji".

"Ali, na njegovu žalost, Nenad Čanak neće dočekati Vojvodinu republiku", naglasio je.

Srbijagas nije deo međustranačkog dogovora

Govoreći o najavi premijera Aleksandra Vučića da će smenjivati direktore onih javnih preduzeća koja ne posluju dobro, Dačić je istakao da funkcija direktora Srbijagasa, koju obavlja potpredsednik SPS-a Dušan bajtović, nije deo međustranačkih dogovora i da će premijer odlučiti ko će biti direktor svakog jvnog preduzeća.

Na pitanje da li će biti ljut ako Bajatović bude smenjen, dačić je odgovorio rečima da Srbijagas izašao iz problema u kojima je bio prethodnih godina.

"Tu treba odvojiti ono zašto je kriv Bajatović od onoga što je bila politika zemlje u to vreme. To je bilo ono vreme prethodnih vlada kada Srbijagas nije bio u situaciji da naplaćuje svoja potraživanja. U ovoj godini je to uspeo i mislim da trenutno ne postoji problem sa Ruskom federacijom što se tiče plaćanja", kazao je.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.