Dačić: Jeremić plaćao kompaniju iz SAD

Izvor: Danas, 04.Jan.2016, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Jeremić plaćao kompaniju iz SAD

Beograd - - Kompanija za marketing i oglašavanje iz Sjedinjenih Država koju je angažovalo Ministarstvo spoljnih poslova, a koja se pominje u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije, plaćena je u vreme Vuka Jeremića, ali je pod oznakom poverljivosti, ističe za Danas Ivica Dačić, aktuelni šef srpske diplomatije. On dodaje da informacije o tom ugovoru ne može da iznosi u javnost, ali napominje da u vreme njegovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << mandata nije bilo sličnih izdataka u Ministarstvu spoljnih poslova.

U izveštaju vladinog Saveta za borbu protiv korupcije koji se bavi trošenjem novca na oglašavanje državnih institucija i marketing navodi se da je Ministarstvo spoljnih poslova obavestilo Savet da "nisu koristili usluge u cilju promocije rada i aktivnosti ministarstva, već radipromovisanja interesa Republike Srbije". Savet konstatuje da MSP nije dostavio sve podatke o oglašavanju u periodu od 2011. do 2014. godine.

"MSP je u navedenom dopisu naveo da su platiliusluge PR kompaniji u SAD preko Ambasade RS u Vašingtonu, a da bi otkrivanje elemenata ovih ugovora prouzrokovalo veću štetu za interes RS nego što bi doprinelo ostvarivanju prava javnosti da sazna navedene podatke", navodi se u izveštaju Saveta.

Kako Danas saznaje od saradnika bivšeg ministra spoljnih poslova, Vuk Jeremić nikada nije angažovao nijednu pi-ar agenciju tokom svog mandata, a u izveštaju Saveta verovatno se misli na ugovor o lobiranju. Prema rečima naših izvora, to je jedini dokument koji je Vlada Srbije usvojila pod oznakom "strogo poverljivo" i odnosi se na angažovanje kompanije koja bi lobirala u inostranstvu protiv priznavanja proglašene nezavisnosti Kosova.

Mediji su o tome 2009. godine dosta pisali. Navodilo se da je reč o ugovoru od milion dolara sa lobi firmom Milana Petrovića, saradnika bivšeg guvernera Roda Blagojevića, kome se u Americi sudi zbog korupcije. Reč je lobističkoj firmi "Advanced Practical Solutions LLC" iz Čikaga. Pod oznakom "strogo poverljivo" Vlada Srbije je 30. aprila 2009. donela Zaključak, kojim se "prihvata informacija o potrebi planiranja i organizovanja dodatnih aktivnosti organa Republike Srbije u razgovorima s organima SAD i drugim političkim i poslovnim institucijama u SAD i potrebi angažovanja kuće Advanced Practical Solutions LLC". Dodatne informacije o tom ugovoru mediji nisu mogli da dobiju ni tada.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.