Izvor: Nezavisne Novine, 05.Avg.2016, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Izjava Kitarovićeve čist bezobrazluk

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je kao bezobrazluk izjavu predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da je hrvatska vojno-policijska akcija "Oluja" "rasteretila Srbe velikosrpskih projekata" i da je ona "etički čista pobjeda".

Dačić u pisanoj izjavi za medije navodi da izjava Kitarovićeve da je akcija "Oluja" "etički čista pobjeda i da je ona rasteretila Srbe >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << tega velikosrpskih projekata" predstavlja pokazatelj da je za Hrvatsku etički čisto ubiti nekoliko hiljada Srba i protjerati ih više od 220.000.

"Pravi je bezobrazluk reći da je Oluja rasteretila Srbe. Kako? Time što ih je lišila života, što su ostali bez kuća i stanova, njiva i šuma, bez penzija, što su protjerani sa očevine i djedovine? ... `Oluja` je bila najveće etničko čišćenje u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. Uostalom, to pišu i sami Hrvati, jer po državnom hrvatskom popisu stanovništva Srba je 1931. godine bilo 18,45 odsto, a 2011. samo 4,36 odsto", rekao je Dačić.

On podsjeća da je Srba u Hrvatskoj po popisu iz 1991. godine bilo 581.663, a 20 godina kasnije 2011, nakon "Oluje" i drugih "etički čistih akcija" kako kaže Kitarovićeva, samo 186.633.

"Umjesto da iskažu osjećaj krivice i saosjećanja, Hrvatska se time ponosi, što pokazuju govori u Kninu i ustaški pozdravi - u Kninu u kojem su Srbi 1991. godine činili 80 odsto stanovništva", ističe Dačić.

On je poručio da, ma koliko se Hrvatska krije iza EU i NATO, Srbija nikad neće prihvatiti "konačno rješenje za srpsko pitanje - trećinu protjerati, trećinu pobiti, trećinu pokatoličiti, što je ideja Mileta Budaka, ustaškog ministra u nacističkoj NDH".

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.