Dačić: Gubitak za Srbiju i SPS

Izvor: B92, Beta, 10.Feb.2010, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Gubitak za Srbiju i SPS

Beograd -- Smrt akademika Mihajla Markovića je veliki gubitak za srpsku socijalističku i filozofsku misao, kao i za SPS, čiji je bio osnivač, kaže Ivica Dačić.

Lider socijalista Ivica Dačić je na komemorativnom skupu u sedištu SPS-a, pred nekadašnjim i današnjim čelnicima te partije i članovima Markovićeve porodice, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << istakao da je Markovićeva smrt veliki gubitak, ali da je on bio veliki dobitak za SPS i za Srbiju.

Predsednik SPS-a je za Markovića rekao da je nastavio dva veka dugu tradiciju socijalističkih ideja u Srbiji i da je bio primer čoveka koji je znao kako da iznese drugačije mišljenje i kako da ostane dosledan svom stavu, čak i kada su mnogi oko njega protiv.

"Bez obzira što smo ponekad imali različita mišljenja, članovi SPS-a su ga duboko poštovali, cenili i divili mu se", rekao je Dačić.

Marković je kremiran danas na Novom groblju u Beogradu.

Umro je u nedelju, 7. februara u Beogradu u 87-oj godini.

Mihajlo Marković rođen je 24. februara 1923. godine u Beogradu, gde se školovao i diplomirao na Filozofskom fakultetu. Doktorirao je u Londonu 1956. godine.

Bio je komunistički aktivista, partizan i saborac Josipa Broza Tita, a iz Drugog svetskog rata je izašao kao kapetan prve klase. Nakon toga je postao glavni Titov kritičar, učesnik i strateg demonstracija na univerzitetu, 1968. godine, i pripadnik grupe Praksis među kojima su bili istaknuti filozofi i dosledni protivnici Titove "teorije i prakse" iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i BiH.

Od osnivanja Instituta za filozofiju u Beogradu 1967, pa narednih osam godina bio je upravnik tog instituta. Vodio je i jedno od odeljenja Instituta društvenih nauka u Beogradu, a od 1973. je bio član Međunarodnog filozofskog instituta u Parizu.

U januaru 1975. je iz političkih razloga suspendovan na Filozofskom fakultetu i potom postaje jedan od poznatijih disidenata, aktivan u SANU, za čijeg je dopisnog člana izabran 1963. godine.

Držao je predavanja na mnogim evropskim univerzitetima i akademijama nauka, kao i u SAD i Kanadi. Biran je za člana mnogih naučnih društava i akademija u svetu.

Marković je jedan od osnivača Socijalističke partije Srbije i autor programskih načela te partije. Na prvoj sednici Glavnog odbora SPS u julu 1990. izabran je za jednog od potpredsednika.

Novembra 1995. isključen je iz SPS.

U junu 2002. prisustvovao je neuspelom vanrednom kongresu SPS-a, posle čega se više nije stranački angažovao.

U novembru 2004. svedočio je na suđenju Slobodanu Miloševiću u Haškom tribunalu kao svedok odbrane.

Objavio je knjige: "Filozofski osnovi nauke". "Dijalektička teorija značenja", "Formalizam u savremenoj logici", "Determinizam i sloboda", "Kritička društvena nauka", "Humanistički smisao društvene teorije", "Osporavanje i angažovanje" i "Etika i politika". Mnoga dela su mu prevođena u inostranstvu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Komemoracija Mihajlu Markoviću

Izvor: Mondo, 10.Feb.2010

Smrt akademika Mihajla Markovića je veliki gubitak za srpsku socijalističku i filozofsku misao, kao i za Socijalističku partiju Srbije čiji je bio osnivač, izjavio je predsednik SPS-a Ivica Dačić.

Nastavak na Mondo...

Sahranjen akademik Mihajlo Marković

Izvor: Danas, 10.Feb.2010

Smrt akademika Mihajla Markovića je veliki gubitak za srpsku socijalističku i filozofsku misao, kao i za Socijalističku partiju Srbije čiji je bio osnivač, izjavio je juče predsednik SPS-a Ivica Dačić na komemorativnom skupu povodom smrti Markovića.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.