Dačić: Fusnota izgubljena bitka

Izvor: B92, 03.Sep.2012, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Fusnota izgubljena bitka

Beograd -- Srbija ima važnijih problema nego da li je fusnota na tabli ili u dokumentu. Srbija ne treba zbog toga da ne učestvuje na skupovima, kaže premijer Ivica Dačić.

Predsednik vlade Srbije je u Kažiprstu, koji se emituje na B92, rekao da postoje mnoge druge bolnije stvari od pitanja fusnote.

"Srbija ima važnijih problema nego da li je fusnota na tabli ili u dokumentima. Meni je pogrešno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da Srbija zbog toga ne učestvuje na skupovima, mi smo prihvatili druge mnogo bolnije stvari, nego pitanje fusnote", kaže Ivica Dačić.

Dačić kaže da je reč o tumačenju koje je postojalo u to vreme, koje je bilo različito u Beogradu i Briselu. Dačić dodaje da nema rasprave o tome šta je prethodna vlada dogovorila i da fusnota treba da stoji.

"Da Kosovo bude označeno drugačije nego sve druge zemlje. Da li će fusnota biti na tabli ili na pratećim dokumentima? Ako nešto nije na tabli, da li treba da ne učestvujete na skupu?", rekao je Dačić.

Vučić sutra u Kažiprstu

Predsednik vlade Ivica Dačić bio je gost u prvom izdanju emisije “Kažiprst” ove sezone. Gost Suzane Trninić u utorak, 4. septembra, biće prvi zamenik predsednika vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić.

Dačić dodaje da se ne radi o ni o kakvom ustupku Prištini. "U ugovoru nigde ne piše da mora zvezdica da bude na tabli. To je taj problem dvostrukog tumačenja", rekao je Dačić.

Predsednik vlade Srbije kaže da se time dobija da Srbija učestvuje u skupovima gde i Kosovo, pošto je ono je pozvano svuda u regionu.

"Šta mi dobijamo time da ne učestvujemo na tim skupovima? Zašto se Tadić rukovao sa Tačijem a drugim je zabranjivao da učestvuju na regionalnim skupovima?", kaže Dačić.

On dodaje da se Srbija neće "žrtvovati zbog zvezdice i fusnote" i da je fusnota unapred izgubljena bitka.

Instrukcijom Vlade ne menja se sporazum o regionalnom predstavljanju Kosova. Zvezdica na tabli sa imenom Kosova stajaće sama, a tekst fusnote biće ispisan u svim dokumentima na regionalnim skupovima.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić navodi da ovaj potez Beograda ne može da se tumači kao ustupak Prištini.

“To ne može da se tumači tako. Ako tako hoćete da gledate, kao ustupak, mi samo sprovodimo ono što je Boris Tadić dogovorio. Mi do sada nismo učestvoali ni u kakvim razgovorima”, kaže Vučić.

Za Brisel je odluka Beograda dobra. Kažu da nema svrhe imati sporazume ako se oni ne primenjuju. Potez Beograda pozdravlja i američka administracija.

“Nadamo se da će ovo biti korak unapred ka učešću predstavnika srpske vlade na regionalnim skupovima. Ovo je važan dokaz rešenosti Vlade da se napreduje u procesu dijaloga i mi to pozdravljamo”, kazala je Meri Vorlik, ambasadorka SAD u Srbiji.

I izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozdravio je odluku srpske vlade o učešću Srbije na regionalnim skupovima i ocenio da je Srbija time poslala "pozitivnu poruku u region i Evropu".

On je takođe ocenio da se tom odlukom "napokon stvara mogućnost za aktivnu, regionalnu i ekonomsku politiku Srbije".

"Samoizolacija i odsustvo Srbije sa nekih regionalnih skupova su u prethodnom periodu samo nanosili štetu ekonomiji i političkoj klimi u Srbiji i širem regionu. Vlada Srbije je ovom odlukom poslala pozitivnu poruku u region i Evropu i pružila svojevrsno uverenje da će i ostali dogovori iz dijaloga Beograda i Prištine biti uskoro primenjeni. Pred dolazak premijera Ivice Dačića u Brisel, to predstavlja pravu poruku u pravom trenutku", naveo je Kacin u saopštenju.

Na drugoj strani, u DSS-u navode da ovakva odluka nije u interesu države, ali da je najveća odgovornost na prehodnoj Vladi.

“Ovde se, još jednom ponavljam, radi o tome da je stiglo na naplatu ono što je već bilo dogovoreno. Tako da tu nema mnogo prostora o tome da li ili ne ova vlada snosi krivicu i odgovornost, već to su samo obaveze koje su od strane prethodne vlade stigli kao zreli plodovi koje Srbija ubira”, smatra Petar Petković iz DSS-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.