Dačić: EU opet pokazala dvostruke standarde

Izvor: Politika, 16.Sep.2015, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: EU opet pokazala dvostruke standarde

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da jučerašnja izjava Maje Kocijančić, portparolke visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, o tome kako Srbija treba da se ophodi prema albanskoj nacionalnoj manjini „još jednom pokazuje postojanje dvostrukih standarda.„

Samo pre mesec dana Tove Ernst iz medijske službe Evropske komisije na pitanje o zabrani upotrebe >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ćirilice u Vukovaru je izjavila da Evropska unija nema nadležnost u pogledu manjina, i da ta nadležnost pripada državama članicama koje donose odluke o manjinama, podsetio je Dačić.

„A juče Kocijančićeva izjavljuje da je Srbija dužna da se prema albanskoj nacionalnoj manjini ophodi u skladu sa evropskim standardima i konvencijama. Pa kako je moguće da za Srbiju i Hrvatsku postoje dva kriterijuma? Prava nacionalnih manjina su valjda univerzalna kategorija, ili ona važe samo za Srbiju?” upitao je on.

Zbog dvostrukih standarda je i moguće, ocenio je šef srpske diplomatije, da se pravda formiranje takozvane Zajednice albanskih opština, koja je nelegalno i nelegitimno telo budući da u dve od te tri opštine albanski odbornici nisu u većini, „a da EU ćuti nad zabranom ćirilice i javnim povampirenjem fašizma i ustaštva u Hrvatskoj. „

„Tek kad Maja Kocijančić kaže koju reč o problemima Srba u Hrvatskoj, dobiće moralno pravo da deli lekcije Srbiji,” zaključio je Dačić.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.