Dačić: Doprinos Misije OEBS-a evropskim vrednostima

Izvor: S media, 16.Maj.2011, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Doprinos Misije OEBS-a evropskim vrednostima

Desetogodišnjica rada misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Srbiji obeležava se konferencijom "Srbija i OEBS:10 godina partnerstva". Skup otvorio zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da su tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << 10 godina delovanja Misije OEBS-a u Srbiji postignuti rezultati koji su snažno doprineli ukupnom procesu evropskih integracija i pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

Sporazum o zasedanju skupštine OEBS-a u Beogradu

Predsednik parlamentarne skupštine OEBS u Beogradu

Srbija traži od OEBS da se posveti trgovini organima

Dalji tok procesa pristupanja Srbije EU u najvećoj meri određivaće ulogu i dinamiku aktivnosti Misije OEBS-a i njenu saradnju sa nama, rekao je Dačić na otvaranju skupa "Radeći za demokratiju i bezbednost. Srbija i OEBS:10 godina partnerstva" u hotelu Interkontinental.

Prema njegovim rečima, saradnja Srbije i Misije OEBS-a biće nastavljena i na unapređenju nivoa zaštite ljudskih prava, regionalne saradnje, kao i pristupanje Srbije EU.

"Srbija je danas nakon 10 godina velikih i sistemskih reformi demokratska i prosperitetna zemlja koja je spremna i sposobna da se bori sa svim problemima i prihvati svaki izazov", rekao je Dačić na skupu povodom 10 godina rada Misije OEBS-a u Srbiji.

Dačić je naglasio da je strateško partnerstvo sa OEBS-om bilo od velike pomoći, izražavajući uverenje da će saradnja, pođednako intenzivna, biti nastavljena u cilju boljeg i sigurnijeg života svih građana.

Dačić je u ime Vlade Srbije i njenih građana zahvalio Misiji OEBS-a zbog toga što su sve aktivnosti misije, na bazi partnerskog odnosa, u u ovoj godini usmerene da na praktičan način podrže reformske procese u Srbiji.

On je naveo da o značaju te saradnje govori i činjenica da je budžetom Misije OEBS-a za 2011. godinu, u iznosu većem od 7,5 miliona evra, predviđena realizacija 38 projekata - 18 u oblasti policije, devet u okviru demokratizacije, pet u oblasti medija i šest za vladavinu prava i poštovanje ljudskih prava.

Prema njegovim rečima, pored toga iz vanbudžetskih sredstva predviđena je realizacija 15 projekata gde su donatori Austrija, Holandija, Norveška, Belgija, Nemačka, Švajcarska, SAD, Švedska, Velika Britanija, Francuska i Linhtenštajn.

Dačić je naglasio da su uspesi Misije OEBS-a i MUP-a na reformi policije odličan primer saradnje države Srbije i jedne važne međunarodne organizacije u pravcu ispunjavanja evropskih standarda "koje mogu i treba da slede i druga ministarstva".

Prema njegovim rečima, pored ove oblasti, posebnu značajnu ulogu Misija OEBS-a je imala u rešavanju pitanja izbeglica i interno raseljenih lica, kao i u saradnji sa civilnim sektorom.

"Poseban značaj pridajemo ulozi druge misije na teritoriji Srbije - Misije OEBS-a na Kosovu (OMIK)", rekao je Dačić, podsetivši da je mandat OMIK-a da obuhvati zaštitu prava zajednica, bezbednost i slobodu kretanja, pravo na privatnu svojinu, očuvanje jezika i kulturnog nasleđa...

Dačić je istakao da ta misija, čije programe snažno podržavamo, mora nastaviti da, na statusno neutralan način i kroz saradnju sa drugim međunarodnim organizacijama i institucijama, doprinese pozitivnoj dinamici društvenih procesa u našoj Pokrajini.

Dačić je ukazao i na značaj regionalnih aktivnosti Misije OEBS-a, naglasivši da će Srbija i u tome, a posebno kroz saradnju u borbi protiv kriminala, korupcije, trafikinga i terorizma nastaviti da sarađuje sa evropskim i regionalnim partnerima.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Doprinos OEBS-a evropskim vrednostima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Maj.2011

BEOGRAD -..Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da su tokom 10 godina delovanja Misije OEBS-a u Srbiji postignuti rezultati, koji su snažno doprineli ukupnom procesu evropskih integracija i pridruživanja Srbije Evropskoj uniji...Dalji tok procesa pristupanja...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Dačić: Kompromis jedino realno rešenje za Kosovo

Izvor: S media, 16.Maj.2011

Realno rešenje za Kosovo postizanje kompromisa izmedju Srba i Albanaca. Nikad nisam upotrebio reč podela, izjavio potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić. ..Potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je danas da jedino brzo i realno rešenje za Kosovo postizanje kompromisa izmedju Srba i Albanaca...

Nastavak na S media...

Dačić: Značajno smanjen broj lažnih azilanata

Izvor: SrbijaNet.rs, 16.Maj.2011

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je danas, nakon razgovora sa generalnim sekretarom OEBS-a Mark Peren de Brišamboom, da zajedničke akcije koje Srbija sprovodi sa državama Evropske unije u vezi sa lažnim azilantima daju rezultate. Dačić je rekao da su podaci

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Dačić: Drastično smanjen broj lažnih azilanata

Izvor: Vesti-online.com, 16.Maj.2011

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je danas, nakon razgovora sa generalnim sekretarom OEBS-a Mark Peren de Brišamboom, da zajedničke akcije koje Srbija sprovodi sa državama Evropske unije u vezi sa lažnim azilantima daju rezultate...Dačić je rekao da su podaci...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.