Dačić: Datum pregovora što pre

Izvor: RTS, 11.Avg.2012, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Datum pregovora što pre

Želimo da Srbija što pre dobije datum za početak pregovora o članstvu u EU, rekao premijer Ivica Dačić, posle razgovora sa britanskim šefom diplomatije Vilijamom Hejgom.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić preneo je u Londonu šefu britanske diplomatije Vilijamu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Hejgu da Srbija očekuje da što pre dobije datum za otpočinjanje pregovora sa Evropskom unijom.

Premijer Ivica Dačić poručio je da neće dozvoliti javne svađe u Vladi i da će predložiti razrešenje svakoga ko u tome bude učestvovao.

"Želim da upozorim sve da neću tolerisati bilo kakve svađe u Vladi. Na sledećem sastanku šefova partija koje čine vladajuću koaliciju (u četvrtak) najozbiljnije ću postaviti to pitanje. Nema svađa u Vladi u javnosti", rekao je Dačić.

Dačić je naveo da bi, ako ima problema, trebalo da se jave njemu kao premijeru ili šefovima drugih stranaka kako bi se problemi rešili.

"Predložiću razrešenje svakoga ko god misli da se međusobno svađa unutar vlade", rekao je Dačić.

"Želimo da Srbija što pre dobije datum za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji", istakao je Dačić i naglasio da je Velika Britanija posvećena evropskom putu Srbije.

Dačić je napomenuo da su uslovi za početak pregovora poznati i da prema Beogradu ne bi trebalo da postoji "politika pokretnih ciljeva".

On je novinarima u ambasadi Srbije u Londonu rekao da Srbija uslove za početak pregovora ne bi trebalo da ispunjava u poslednjih pet minuta.

Svi dogovori moraju biti jasno definisani, napomenuo je Dačić, kako ne bismo došli u situaciju da svako ima svoje tumačenje dogovora koji su zajedno postignuti.

Premijer je rekao da je Veliku Britaniju zamolio da u procesu evropskih integracija prema Srbiji ne postoji "politika pokretnih ciljeva".

"To znači da, ako trčimo maraton, moramo jasno da znamo koja je poslednje deonica, a ne da nam se pred sam cilj kaže da moramo da trčimo još pet ili deset kilometara", objasnio je Dačić.

On je rekao da je opredeljenje nove Vlade Srbije da Srbija nastavi svoj evropski put i reforme u društvu.

"To podrazumeva ispunjavanje određenih uslova koji su postavljeni pred Srbiju još u decembru prošle godine, uključujući i nastavak dijaloga sa Prištinom i vidljive i održive rezultate u dijalogu između Beograda i Prištine", precizirao je Dačić.

On je istakao da sa Hejgom nije samo razgovarao o evropskom putu Srbije, već i o čitavom spektu bilateralnih odnosa dve zemlje.

Zajednički interesi

Dačić je Hejgu preneo da Srbija želi da bude faktor mira i stabilnosti u čitavom regionu i izrazio želju da se bilateralni odnosi razvijaju na bazi zajedničkih interesa.

"Mislim da Srbija i Velika Britanija imaju puno zajedničkih interesa", ocenio je Dačić, koji smatra da Britanija trenutno nije dovoljno prisutna na Balkanu, kao što je to bila u prošlosti.

Zbog toga, prema rečima Dačića, ni ekonomski odnosi nisu na visokom nivou, jer je trgovinska razmena oko 300 miliona evra, što je veoma malo.

"Veoma smo otvoreni za razvoj ekonomskih odnosa i nalaženje zajedničkih interesa u svim sferama života", istakao je Dačić i dodao da Srbija želi "otvoren i iskren odnos, u smislu da želimo jasno da kažemo šta su naši stavovi".

"Ne želimo da lažemo nikoga iz međunarodne zajednice da ćemo nešto uraditi, a da to kasnije ne uradimo", rekao je Dačić.

"S druge strane", napomenuo je on, "ne želimo da lažemo naš narod da nešto nećemo uraditi, a da posle to uradimo".

"Trebalo bi sagledati objektivne okolnosti u kojima se nalazimo i, shodno tome, utvrditi zajedničke tačke zajedničke saradnje", naglasio je Dačić.

On je Hejgu uputio poziv da britanski premijer Dejvid Kameron poseti Beograd.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.