Dačić: Da li će istraga o Sartidu stići do SAD?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Sep.2012, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Da li će istraga o Sartidu stići do SAD?

BEOGRAD -

Na listi preduzeća čija će privatizacija biti ispitana u narednom periodu na prvom mestu je "Sartid", izjavio je danas premijer i ministar policije Ivica Dačić i rekao da ga "baš zanima ko je kriv za Sartid i koliko će daleko ta istraga ići, baš me zanima i da li će doći do SAD".

Dačić je rekao da ne postoji nikakav spisak nezakonitih privatizacija već samo spisak firmi čija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << će privatizacija biti proverena. istakavši da niko nije unapred kriv i da će se videti da li su sprovođene u skladu za zakonom.

"Što se mene tiče prvi na spisku je Sartid", rekao je premijer novinarima u Osnovnoj školi "Jovan Dučić" na Novom Beogradu gde je prisustvovao početku kampanje za bezbednost dece u saobraćaju.

Dačić je podsetio da je "Sartid" prodat za nešto više od 20 miliona evra i da od te privatizacije nedostaje najmanje 100 miliona.

Ističući da se mora utvrditi ko je kriv, Dačić je izrazio očekivanje da će vrlo brzo biti poznati rezultati istrage.

"Smatram da je najveći deo privatizacija bio pljačka države, ali i pljačka naroda. To je bilo (privatizacija) u proteklom periodu 'sveto pismo' i time smo se ponosili, jer je to bio raskid sa Miloševićevim režimom, a sad svi koji su to govorili kažu da sam ja kriv za te privatizacije", naglasio je premijer.

On je kazao da je policija još pre više godina dostavila državnim organima određene izveštaje o spornim privatizacijama, ali da se na tome ništa nije radilo, jer nije bilo političke volje za to, s obzirom na to da su privatizaciju sprovodili oni koji su bili na vlasti.

Dačić je rekao da je u okviru MUP-a formirano više ekipa u 12 policijskih uprava, sa ukupno 60 ljudi iz Uprave kriminalističke policije, koji će se baviti spornim privatizacijama.

Mediji sad pišu da se SPS plaši nekih hapšenja, rekao je premijer naglasivši da SPS nema razloga da se plaši i da je "neko pobrkao lončiće".

Sartid -

Iako se "Sartid" odnosno prodaja smederevske železare, vodi na spisku spornih privatizacija, ona se ne može nazvati pravom privatizacijom, jer je "Sartid" prodat iz stečaja.

Mnogi stručnjaci smatraju da do tog stečaja nije ni trebalo da dođe, a ako je već došlo trebalo je da se organizuje prodaja imovine iz stečaja i omogući konkurencija.

Umesto toga, "Sartid" je prodat neposrednom pogodbom za 23 miliona evra "Ju-Es stilu", a usput je "očišćen" od dugova koji su preneti na državu.

Neki analitičari tvrde da je Sartid trebalo prodati po 20 puta većoj ceni.

"Ju-Es stil" je železaru u Smederevu - bivši "Sartid" kupio 2003. godine.

Od januara, "Železara Smederevo" je u državnom vlasništvu, pošto je kombinat otkupljen za jedan dolar od američke kompanije "Ju-Es stil", koja se povukla iz Srbije, navodeći da je poslovala s gubicima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.