Izvor: Vesti-online.com, 10.Dec.2014, 00:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: BiH mora ka EU zbog regiona

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je danas da je bitno da posle izbora u BiH što pre budu formirane stabilne, funkcionalne institucije koje će BiH voditi u EU, jer je to dobro za ceo region.

Dačić je na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare o radu Ministarstva spoljnih poslova istakao da Srbija ne želi da se meša u >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << proces formiranja institucija, i da joj je važno da ima dobru saradnju, kako sa institucijama u Republici Srpskoj, tako i na centralnom nivou BiH.

On je istakao da će Srbija pomoći BiH da što pre otvori perspektive za evropski put, jer smatra da je to budućnost, kako bi BiH napredovala u evropskim integracijama, čime bi se "na neki način smirile određene tenzije" u toj zemlji.

"Žalosna je činjenica da mora da nas ujedinuje EU, a ne mi sami koji ovde živimo. Ideja EU ponekad deluje kao što je nekad delovala jugoslovenska ideja: kao umirujući faktor, gde opadaju tenzije, gde su svi na jednom mestu i mogu često da se susreću i tako rešavaju probleme", rekao je Dačić.

On je dodao da je Beograd "zadovoljan što su izbori u BiH sprovedeni na miran način".

"Čuo se stav naroda, i sada je na politiičarima da pronađu najbolje mogućnosti za funkcionisanje institucija", istakao je Dačić i dodao da "Srbija nema svoje favorite, niti ima one za koje ne bi volela da budu" u vlasti.

Na pitanje novinara šta misli o eventualnom redefinisanju Dejtonskog sporazuma i stvaranju zasebnog hrvatskog entiteta, Dačić je rekao da je stav Srbije da "do toga može da dođe uz dogovor i saglasnost sva tri naroda i oba entiteta".

"Mi nismo protiv, ako postoji saglasnost", istakao je šef srpske diplomatije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.