Dačić: Baklja slobode upaljena u Orašcu, rasplamsala se u Takovu

Izvor: Blic, 23.Apr.2010, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Baklja slobode upaljena u Orašcu, rasplamsala se u Takovu

Baklja slobode i borbe protiv Otomanske imperije, upaljena 1804. godine u Orašcu, rasplamsana je ovde u Takovu 1815. godine, pod vođstvom velikog kneza Miloša, poručio je danas zamenik premijera Srbije Ivica Dačić na obeležavanju 195. godišnjice Drugog srpskog ustanka.

Dačić je ocenio da se Takovski ustanak može i mora posmatrati kao temelj državotvornosti Srbije.

"Takovski ustanak >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je često bio predmet romantičarske analize i istoričari se slažu da je posle sloma Prvog srpskog ustanka 1813. godine, obnova otpora protiv otomanske vlasti učinila da baklja slobode, upaljena u Orašcu, bude rasplamsana samo dve godine kasnije na ovom mestu", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da Srbija poklanja pažnju očuvanju dostojanstvenog sećanja na učesnike i žrtve oružanih sukoba u prošlosti, a posebno na one iz perioda Prvog i Drugog srpskog ustanka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.