Dačić: Azilante moramo negde da smestimo do rešenja problema

Izvor: BKTV News, 27.Nov.2013, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Azilante moramo negde da smestimo do rešenja problema

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da azilante negde moramo da smestimo, dok se njihovo pitanje ne reši u skladu sa procedurom, i podvukao da je Srbija moderna zemlja i ispunjava svoje međunarodne obaveze prema azilantima.
“Mi moramo privremeno da rešimo taj problem. Ne možemo da pobegnemo od toga da ima nekoliko hiljada azilanata koji se nalaze u našoj zemlji”, rekao je Dačić novinarima u Padinskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << skeli, povodom blokade puta meštana sela Ušće kod Obrenovca, nezadovoljnih što je u to mesto stigla grupa azilanata koji ne mogu da budu smešteni u centru u Bogovađi.
Dačić je rekao da Srbija ima kapacitet za nešto manje od 1.000 azilanata, navodeći da procedure moraju da se poštuju.
“Mi nemamo kapaciteta za tako nešto. Dok ne izgradimo te kapacitete oni moraju negde da se smeste. Naravno, ako pitate nekoga gde, verovatno niko ne bi dao nigde da se smeste, ali negde moraju”, rekao je premijer.
Prema njegovim rečima, Srbija mora da ispuni međunarodne obaveze kada je reč o azilantima.
Dačić je upitao da li neko može da ponudi alternativu.
“Srbija je deo modernog sveta, nije ovo rasistička država. Oni moraju da budu smešteni i hitno da im se reši status i da se vrate u zemlje odakle su došli. Do tada moraju negde da budu smešteni”, rekao je Dačić.
Vlada Srbije odredila je u ponedeljak objekat u Obrenovcu, u ulici Poljački kraj bb – Ušće, za privremeni smeštaj i obezbeđivanje osnovnih životnih uslova za lica koja traže azil u Srbiji, do stavljanja u funkciju i potpune prenamene nekadašnjeg vojnog kompleksa – kasarne “Mala Vrbica” u Mladenovcu u Centar za azil.

Meštani sela Ušće blokirali raskrsnicu
Meštani sela Ušće kod Obrenovca blokirali su danas raskrsnicu puta kod Termoelektrane “Nikola Tesla B”, nezadovoljni odlukom vlade da osamdesetak azilanata iz Pakistana, Avganistana i drugih zemalja bude smešteno u barakama koje pripadaju termoelektrani.
Prema rečima okupljenih građana, put drže u blokadi jutros od 9 sati i neće dozvoliti da azilanti, koji čekaju u autobusu, budu smešteni u barake.
Građani su na raskrsnici podigli šator zbog snega koji neprestano veje i mirno protestuju, a saobraćaj se na tom delu puta obavlja normalno.
Jedan od azilanata koji se predstavio kao Kamaran iz Pakistana rekao je Tanjugu da je u Srbiji oko meses dana i da mu je cilj da ode u Nemačku gde su mu već članovi porodice, odnosno stariji brat i sestra.
Zamenik predsednika opštine Obrenovac Dragoslav Mršević rekao je Tanjugu da je opštinsko rukovodstvo, kao i rukovodstvo TENT-a, iz medija saznalo za odluku vlade i da će azilanti biti smešteni u neposrednoj blizini termoelektrane.
Prema njegovim rečima, na satanku koji je ranije danas održan u TENT-u, kome je, pored rukovodstva teremoelektrane i opštine, prisustvovao i direktor Komesarijata za izbeglice Vladimir Cucić zaključeno je da se mora naći neko drugo rešenje.
“Pored straha meštana koje nema nikakvog rasističkog, ksenofobičnog ili rasnog prizvuka, možda još veći problem predstavlja bezbednost”, rekao je Mršević.
On je kazao da u rukovodstvu TENT-a kažu da je nepromišljena ideja da se u blizini tako važnog objekta, gde se proizvodi oko 30 odsto struje u Srbiji, nalaze ljudi “koji su do juče pucali po nekim ratištima Sirije, Egipta ili nekih drugih zemalja”.
On je naglasio da tim ljudima mora da se pronađe adekvatan smeštaj i da bi jedno od rešenja moglo da bude smeštaj u nekoj od kasarni.
Jedan od meštana Dragan Anišić rekao je da i, prema njegovom mišljenju, azilanti ne bi trebalo da budu smešteni tu gde je ” vlada odlučila”.
Izvor: Novosti
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.