Izvor: Politika, 24.Feb.2015, 09:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li OEBS „štiti” SPS od rekonstrukcije vlade

Izbor potpredsednika SPS-a se očekuje u naredne dve-tri nedelje

Više od dva meseca je prošlo od kongresa Socijalističke partije Srbije, kada je Ivica Dačić ponovo, i to aklamacijom, izabran za lidera, a on još nije odlučio ko će mu biti najbliži partijski saradnici. Reč je o izboru potpredsednika, predsednika Izvršnog odbora i članova Predsedništva. Slavica Đukić Dejanović, do decembarskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kongresa potpredsednica stranke, misli da će se to dogoditi najkasnije u naredne dve-tri nedelje i napominje da je Dačić, koji je šef diplomatije, već rekao da su mu državne obaveze prioritet.

Budući da kao ministar spoljnih poslova Srbije od 1. januara predsedava OEBS-u i da se prilično „rastrčao” po regionu i Evropi, pitanje je da li će se prognoza Slavice Đukić Dejanović ostvariti. Pogotovo jer je Dačić naglasio da će neko vreme pažljivo posmatrati sve kandidate za određene funkcije, budući da su ga partijske organizacije „izdale” i, uprkos njegovom zalaganju za promene, nisu predložile nove ljude.

Da li to socijalistima tek predstoje lomovi, naročito ako bude rekonstrukcije vlade ili je Dačić brod SPS-a uspešno uveo u mirnu luku, bar u 2015, dok predsedava OEBS-u?

Oni koji veruju u političku veštinu lidera socijalista, koji je i bez matematičkih argumenata obezbedio sebi mesto šefa diplomatije u Vučićevoj vladi, ali i još dva jaka resora za svoje ljude (poljoprivreda i energetika), uvereni su da će Ivica preživeti svaku rekonstrukciju. To misli i Slavica Đukić Dejanović.

„Shvatila sam da premijer Vučić, koji zapravo personalizuje sastav vlade, ima poverenja u Ivicu Dačića i dosad nikada nisam čula da je rekao bilo šta suprotno. Zato mislim da će se njihova saradnja nastaviti i da će naš predsednik ostati u vladi. Šta će biti sa drugima u slučaju rekonstrukcije... Pravo da vam kažem, nisam o tome razmišljala. Nije mnogo ni važno ko će personalno zauzeti koju poziciju, ali mislim da je za Srbiju izuzetno dobro da Ivica Dačić, sa toliko takta, iskustva, političkog senzibiliteta, bude u timu premijera Vučića”, kaže ona za „Politiku”.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje, međutim, da OEBS nije nikakva garancija SPS-u i Dačiću da su sigurni u vladajućoj koaliciji. Jedina garancija za neku stranku da je sigurna je, kako dodaje, parlamentarna matematika – da je stranka neophodna da bi vlada funkcionisala. A pošto SPS nije neophodan, kao što SNS-u nisu neophodni ni drugi partneri, nikome pozicija nije stabilna.

„Sve zavisi od pozicije SNS-a, to jest Vučića, kao lidera te stranke – da li mu neko odgovara kao partner ili mu ne odgovara, ili mu je problematično ako neko pređe u opoziciju, ili mu to opet koristi...”, kaže Anđelković.

Na ovakve ocene Slavica Đukić Dejanović bi sigurno podsetila šta je Aleksandar Vučić rekao na poslednjem rođendanu SPS-a: „Kazao je da mi nismo u vlasti zato što ona nije mogla bez nas da se formira, nego zato što je vlada sa nama kvalitetnija.”

Ona ove Vučićeve reči često citira, naročito kada je pitaju o mogućnosti da SPS u vladajućoj koaliciji bude zamenjen nekom drugom partijom ili o aferama koje ih prate. A pratile su i Dačića i veliki broj najviših funkcionera.

„Nijedna od krupnijih afera, posebno vezana za predsednika partije i pojedinačno za nas, nikada nije bila utemeljena u činjenicama koje bi bile razlog za procesuiranje pred sudom, a posebno za dovođenje postupaka do kraja. U jednom momentu je to pretilo da ugrozi našu popularnost, ali se očigledno nije dogodilo jer su naši birači budno pratili da li je to istina ili su u pitanju neke insinuacije. Mislim da je to razlog što, između ostalog, nismo možda previše ’rasli’, ali nismo ni ’opadali’ ”, ističe ona, dodajući da svako ko se dokazano ogrešio o zakon treba da odgovara, a da SPS nijednog takvog neće prihvatiti ili se boriti za njega.

Istina je da im se afere nisu previše obile o glavu i da se socijalisti, i pored sve medijske prašine koja se godinama diže za njima i uprkos učešću u vlasti u vremenima krize, konstantno drže na 9–12 odsto podrške. U vlasti su od 2008. godine, prolaze uglavnom bez problema na lokalnim izborima, a u prošlu nedelju dogodio se i mali kuriozitet – na izborima za savete dve mesne zajednice u Šapcu prošli su kandidati koalicije Zajedno za Srbiju, SPS i SPO, a moćni naprednjaci nisu osvojili nijedan mandat.

Kako im afere nisu bitnije naštetile? Anđelković misli da su sve partije u Srbiji postale imune na to, da nijednoj više ne mogu mnogo da naškode, jer je javno mnjenje potpuno oguglalo.

„Sve partije koje su u Srbiji propadale, propadale su zbog unutrašnjih sukoba i raskola, a ne zbog afera. Afere mogu nešto da im oduzmu, ali ne mogu da ih unište. SPS je postao otporan na tu vrstu medijskih pritisaka a, s druge strane, ni javnost tome više ne pridaje neki značaj”, kaže Anđelković, ocenjujući da socijalistima, dok su na vlasti, opasnost od raskola ne preti. A ako ispadnu iz koalicije, dodaje, verovatno će se otvoriti Pandorina kutija i počeće ozbiljni sukobi unutar SPS-a koji mogu da dovedu i do raskola.

Slavica Đukić Dejanović se, međutim, ne brine za budućnost stranke. Pokazali su žilavost preživljavajući, kako kaže, razne pokušaje demontiranja i posle 5. oktobra i uoči svakih novih izbora.

„Sa tim stabilnim biračkim telom mi smo meta napada svih naših političkih protivnika, čak i onih koji imaju neuporedivo bolji rejting od nas. To je nekada bio DS, sada je SNS. Ali to naše političko rivalstvo nam ne smeta da u državnim organima radimo svoj posao više nego savesno... Mislim da nam uvek pripadnu vrlo odgovorni segmenti vlasti i da tu zaista pokažemo da imamo kadrovski potencijal koji je više od nekakvog proseka. Da nije tako, što bismo bili, posebno sada, u vlasti kad vlada može da bude formirana i bez nas”, navodi ona.

Uz to, Slavica Đukić Dejanović veruje u državnički i politički šarm lidera SPS-a, koji je, prema njenim rečima, u kombinaciji sa postojanošću ostalih socijalista, privukao nove, mlade ljude u partiju.

„Negde smo se malo i promenili, prihvatili smo standarde EU, bez kojih zaista ne vidim dalji razvoj Srbije, ali smo ostali i verni onim idealima za koje su se zalagali Svetozar Marković i Dimitrije Tucović”, ističe ona.

B. Baković

objavljeno: 24.02.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.