DAČIĆ U VARŠAVI Zatvaranje granica nije rešenje za izbegličku krizu

Izvor: Blic, 21.Sep.2015, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DAČIĆ U VARŠAVI Zatvaranje granica nije rešenje za izbegličku krizu

Predsedavajući OEBS, šef srpske diplomatije Ivica Dačić, izjavio je danas u Varšavi da zatvaranje granica nije rešenje za izbegličku i migrantsku krizu i ocenio da članice OEBS na taj izazov do sada nisu odgovorile na zadovoljavajući način.

Predstavnici OEBS i zemalja članica na početku konferencije o ljudskim pravima u Varšavi ocenili su da su izbeglička kriza i situacija s Ukrajinom najveći >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izazovi.

Dešavanja u Ukrajini ozbiljna pretnja evropskoj bezbednosti

Dačić je rekao da je situacija "u i oko Ukrajine i dalje predstavlja ozbiljnu pretnju evropskoj bezbednosti i da su srpsko predsedavanje i OEBS u celini činili sve što je u njihovoj moći za podršku sprovođenju sporazuma iz Minska, kako bi se došlo do prekida neprijateljstava i usmerio politički proces".

- Podizanje ograda, zatvaranje granica i prekomerna upotreba sile prema ljudima koji beže od razornih konflikata ne predstavljaju odgovor u skladu sa obavezama o poštovanju ljudskih prava koje su preuzele države učesnice ove organizacije, niti s drugim međunarodnim normama i standardima iz oblasti ljudskih prava - rekao je Dačić otvarajući godišnji skup o ljudskim pravima koji organizuje OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Dačić je naglasio da "u vreme kada hiljade ljudi rizikuju živote napuštajući svoje zemlje pogođene konfliktima, OEBS ne sme da zaboravi na ljudska prava i humanitarne aspekte migrantske krize".

- Dosadašnji odgovor u tom smislu u najmanju ruku, nije bio na zadovoljavajućem nivou - rekao je Dačić.

On je izrazio očekivanje da će skup u Varšavi na kojem učestvuju predstavnici 57 zemalja članica i brojnih nevladinih organizacija obezbediti dobru osnovu za plodnu raspravu država učesnica i s predstavnicima civilnog društva o zajedničkim izazovima.

Predsedavanje Nemačke u znaku tolerancije i nediskriminacije

Specijalni predstavnik nemačke vlade za predsedavanje OEBS 2016. godine Gernot Erler rekao je da će glavni prioriteti nemačkog predsedavanja biti tolerancija i nediskriminacija, zaštita manjina kako bi se gradili mostovi tolerancije i pomirenja i sloboda medija.

Erler je ocenio da se Evropa nalazi u najtežoj bezbednosnoj situaciji od kraja hladnog rata i da ponašanje u Ukrajini preti osnovnim prinicipima OEBS.

- Kriza nam je pokazala koliko je OEBS važan u Evropi - rekao je Erler i podvukao da se bezbednost, dijalog i zajedničko poverenje mogu postići samo uz poštovanje standarda i vrednosti te organizacije.

Govoreći o izbegličkoj krizi, Erler je apelovao na evropsku humanost i solidarnost u rešavanju tih pitanja, rekavši da se Evropa s tim izazovima može suočiti samo zajednički.

Ministar spoljnih poslova Poljske Gžegož Shetina rekao je da je bezbednosna slika Evrope oslabljena poslednjih meseci zbog krize u Ukrajini, koja se mora rešavati mirno, u saradnji i uz puno poštovanje integriteta i suvereniteta Ukrajine.

Generalni sekretar OEBS Lamberto Zanijer (Zannier) rekao je izbeglička i migrantska kriza zahteva zajednički i koordinirani odgovor međunarodne zajednice i OEBS.

Tokom dvonedeljnog skupa o ljudskim pravima raspravljaće se i o slobodi medija i izražavanja, slobodi okupljanja i udruživanja, slobodi kretanja, rodnoj ravnopravnosti, sprečavanju torture, pravima nacionalnih manjina.

Oko 1.400 predstavnika vlada i civilnog društva iz 57 zemalja članica OEBS-a, razmatraće i rezultate koje su države ostvarile na planu ispunjavanja svojih obaveza po ovim pitanjima i sačiniti preporuke za dalje unapređenje u pojedinim oblastima.

Dvonedeljna Godišnja konferencija o ljudskim pravima i demokratiji počela je danas u Varšavi, a konferenciju je otvario prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, u svojstvu predsedavajućeg OEBS.

Na konferenciji će biti organizovane posebne sesije na kojima će se raspravljati o izazovima u eri novih tehnologija, nezavisnosti pravosuđa, borbi protiv zločina iz mržnje, kao i borbi protiv diskriminacije.

Najveća konferencija iz oblasti ljudskih prava održava se svake godine u organizaciji OEBS, odnosno Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Kontramere ako EU ne reši izbegličku krizu

Izvor: B92, 21.Sep.2015

Ukoliko EU ne bude sposobna da upravlja izbegličkom krizom, naša zemlja će biti primorana da uvede kontramere, izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić...On je rekao da je za Srbiju neprihvatljivo da izbeglice budu vraćene u našu zemlju i da od evropskog komesara Johanesa Hana, koji u petak...

Nastavak na B92...

Dačić: Srbija ne pristaje na zatvaranje granica

Izvor: Beta Video, 21.Sep.2015

VARŠAVA - Predsedavajući OEBS-u, šef srpske diplomatije Ivica Dačić zatražio je danas od EU da hitno nađe rešenje za izbegličku i migrantsku krizu naglasivši da Srbija ne pristaje na politiku zatvaranja granica.``Umesto Evrope bez granica ponovo smo dobili Evropu sa gvozdenom zavesom``, rekao...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.