Cilj što pre uhapsiti Šarića

Izvor: RTS, 12.Jul.2013, 00:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cilj što pre uhapsiti Šarića

Predsednik Vlade Ivica Dačić rekao da je cilj Srbije da što pre bude uhapšen ne samo narko bos Darko Šarić, već i svi oni za kojima se traga zbog finansijskog kriminala.

Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je da je cilj Srbije da što pre bude uhapšen ne samo narko bos Darko Šarić, već i svi oni za kojima se traga zbog finansijskog kriminala.

Dačić je rekao da su policije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbije i Crne Gore svakodnevno u kontaktu i da je siguran da će na osnovu već uspostavljene saradnje biti uhapšeni svi koji se nađu u Srbiji ili Crnoj Gori.

"Siguran sam da ako se neko od traženih nađe u Crnoj Gori ili Srbiji da će biti uhapšen. Time se bave posebni timovi, a svako pominjanje u javnosti informacija u vezi sa njima može da im bude signal da su locirani", rekao je Dačić, koji je i ministar policije.

Na pitanje da li se steže obruč oko Darka Šarića, Dačić je rekao da sa gostom iz Podgorice rankom Krivokapićem nije o tome razgovarao, ali je ukazao da su za osobama koja se bave kriminalom raspisane interpolove poternice, a da se sarađuje sa svim zemljama uključujući i SAD.

Govoreći o Kosovu, premijer Dačić je izjavio da početkom avgusta ističe rok za prijavu izbornih lista za lokalne izbore na Kosovu i da ukoliko ne bude konstruktivnog pristupa može da propadne ne samo briselski sporazum, već i evropski put Srbije.

Dačić je na konferenciji za štampu u Vladi Srbije rekao da će se 24. jula u Briselu sastati sa visokom predsatvnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i Hašimom Tačijem i da će razgovarati o telekomunikacijama i energetici, a da predstoje i važni razgovori u vezi sa lokalnim izborima na Kosovu.

O rekonstrukciji

Premijer je ponovio da će sledeće nedelje stranke vladajuće koalicije razgovarati o kadrovskim rešenjima, a da će se na osnovu toga vlada izjasniti i predložiti nova rešenja parlamentu do kraja jula.

"To su dogovoreni rokovi, ali to ne znači da ako se nešto dogodi 1. avgusta na primer, postoje problemi", rekao je premijer.

Dačić je naglasio da je "zabavno sve ono što se u štampi čita" i govori o kombinacijama u vezi sa kadrovskim rešenjima i istakao da ništa od svega toga nije bilo tema razgovora.

"O tome ćemo razgovarati naredne nedelje, ali se nećemo svađati", ponovio je Dačić.

Dačić je podsetio i da komesar za proširenje EU Štefan File u Srbiju dolazi 17. jula, a da će već sutradan imati sastanak sa tehničkim timovima, što znači da će u narednim danima morati da budu dogovoreni svi timovi, kako glavni tako i tehnički, kao i glavni pregovarač.

Rano je razgovarati o zahtevima MMF-a

Govoreći o ekonomiji, premijer je rekao da je suviše rano razgovarati o zahtevima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da se podigne starosna granica za odlazak u penziju i da je o tome bilo govora samo u naznakama.

"O tome se govorilo samo u naznakama, ali ono što je lek i osnovno rešenje za taj problem jeste povećanje zaposlenosti", rekao je Dačić novinarima u Vladi Srbije.

On je dodao da je u Srbiji već sprovedena jedna reforma usaglašena sa MMF, a da je u vladajućoj koaliciji dogovoreno da se u narednoj godini otpočnu strukturne i sistemske reforme iz te oblasti.

"Nismo doneli nikakve odluke. MMF ima svoje zahteve, ali on vodi računa o nekim drugim parametrima, a ne građanima. Italijani su svojevremeno rekli - cilj je bio da spasimo Italiju, ali smo zaboravili na Italijane. Mi nećemo zaboraviti na naše građane", naglasio je Dačić.

On je i ovoga puta ponovio da je isti broj onih koji rade i onih koji dobijaju plate i penzije iz budžeta, kojima treba da se dodaju i oni koji primaju socijalna davanja i nezaposleni.

"Možda je to socijalno opravdano, ali je ekonomski neodrživo", kazao je Dačić.

Odnosi Srbije i Crne Gore u uzlaznoj fazi

Govoreći o bilateralnim odnosima Srbije i Crne Gore, Dačić je rekao da su oni u uzlaznoj fazi, a da ni ekonomska saradnja nije za zanemarivanje, jer je obim spoljno trgovinske razmene veći nego sa nekim vele silama.

Dve zemlje, kako je rekao Dačić na zajedničkoj koferenciji za novinare u Vladi Srbije, imaju obavezu prema zajedničkoj istoriji da rade na poboljšanju saradnje ne samo na političkom planu, već i kada je reč o uzajamnoj pomoći na putu ka EU sa ciljem da obe budu članice Unije.

Dačić je naglasio da ukoliko postoje sporna pitanja ona moraju biti rešavana dogovorom, a Srbija, kako je istakao, nema razloga da osporava građanima Crne Gore da žive u svojoj državi. Srpski narod nema bližeg naroda od crnogorskog, poručio je premijer.

Krivokapić, koji je i predsednik Parlamentarne skupštine OEBS-a, je srpskom premijeru čestitao na otvaranju pregovora sa EU ističući da takvi koraci mogu da se naprave samo ako postoji hrabrost i vizionarstvo.

Gost iz Podgorice je podsetio da je i Crna Gora donosila teške odluke i da je to obaveza političara, dodajući da će uskoro zajedno koračati u EU iako je Crna Gora trenutno nešto više iskoračila.

Ocenio da je Srbija odmakla daleko kada je reč o 23. i 24. poglavlju, a da će na sastancima dve vlade biti praktično rešavana pitanja kao što je izgradnja autoputa i rekonstrukcija železnice, koja će preko luke Bar omogućiti izlazak srpskoj privredi na more.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.