Branko Ružić: Pogrešno je od socijalista praviti imaginarne protivnike

Izvor: Danas, 05.Apr.2016, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Branko Ružić: Pogrešno je od socijalista praviti imaginarne protivnike

Beograd - "Ivica Dačić je u više navrata uvaženim glasnogovornicima našeg koalicionog partnera poručivao da strateški dogovor isključivo pravi sa Vučićem i da oni koji njemu upućuju te poruke prvo moraju da odrastu, pa da daju komentare. Besmislice su da postoje bilo kakvi napadi na funkcionere SNS i to javnost Srbije zna, što je najvažnije. SPS prevashodno razmišlja o izborima i jačanju naše pozicije >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << na levici kao najdemokratičnije, najnormalnije i najnaprednije stranke na tom političkom polu. SNS je na drugom polu, nemamo iste birače, ali smo u prethodnom periodu dokazali da imamo zajedničke strateške ciljeve. To je mnogo važnije od nekih "strelica" u kampanji", kaže u razgovoru za Danas Branko Ružić, potpredsednik Socijalističke partije Srbije, reagujući na upozorenje Maje Gojković da napadi na funkcionere SNS više nisu ni slučajni ni izolovani.

*Kako to da ste došli u situaciju da čak i u kampanji morate da se opredeljujete da li ste za saradnju sa SNS ili demokratskom opozicijom?

- Mi smo opredeljeni za Srbiju koja je politički stabilna, uravnotežena, socijalno pravedna, ekonomski razvijena i država evropskih vrednosti. Imamo svoj identitet, dignitet i kredibilitet. Ne bih da sudim, ali iskustvo mi govori da je pogrešno od socijalista praviti imaginarnog protivnika.

*Da li vam je partnerstvo sa SNS smanjilo rejting kod građana, budući da ste se dosta inferiorno ponašali u odnosu na njih?

- Za građane je izuzetno važno da smo superiornost pokazali u predsedavanju OEBS-u, sprečavanju sramne rezolucije u Savetu bezbednosti, odbrani naše kulturne baštine i identiteta u UNESCO, obezbeđivanju energetske stabilnosti i reformi u poljoprivredi po meri seljaka. Ocenu o inferiornosti i superiornosti dobićemo svi 24. aprila.

*Plašite li se, ipak, da nećete više biti deo Vlade nakon izbora?

- Naša politička orijentacija je identična u bilo kakvoj poziciji da se nađemo. Strah je reč koju lično u politici ne priznajem, a uveren sam da ćemo i dalje svakako igrati važnu ulogu. Građani odlučuju koliko važnu.

*Ako su vam građani na prvom mestu, kako ste mogli da pristanete na smanjenje plata i penzija, stečaj državnih preduzeća, da bi se sada u kampanji ponovo vratili levičarskim idejama?

- Mi sa tim idejama živimo, a neki drugi im se okreću u kampanjama. Što se tiče nepopularnih mera, između zabijanja glave u pesak i preuzimanja odgovornosti izabrali smo ovo drugo, ali očekujemo da se odricanje svih građana materijalizuje na najbolji način u najskorije vreme.

*Ponovo zagovarate besplatno školstvo i zdravstvo, a svojevremeno ste imali ministre u oba resora koji to nisu realizovali.

- To je naš ideal kome možemo biti bliži isključivo uz raširenu podršku birača. U višepartijskom sistemu dominantna je ona politika izvršne vlasti koju trasira pojedinačno najjača snaga i to u skladu sa svojim programskim načelima. Tu dominantnu ulogu, priznaćete, SPS nije imao od 90-ih. Jedan slikovit primer približavanju "idealu" su i besplatni udžbenici za đake koji nisu postojali do 2008. kada je SPS preuzeo odgovornost za taj resor.

*Kako se u vaše levičarske ideje uklapaju poruke države stranim investitorima da imamo jeftinu radnu snagu?

- Živimo u kapitalizmu, i borimo se da mu damo humanije lice, ali privlačenje stranih investicija jeste konstantna borba svake vlade, kao što je i podizanje zaposlenosti, socijalno-ekonomske stabilnosti i privrednog rasta.

*Analitičari ipak tvrde da su vaši najjači aduti u kampanji Slobodan Milošević i Josip Broz Tito, jer ne možete da nastupate kao opoziciona stranka, a s druge strane ni kao neka velika vlast.

- Koalicija SPS - JS nastupa sa jasnom državotvornom notom, ideološkim i programskim porukama, i težnjom da se kao garant politički stabilne i uravnotežene Srbije jasno pozicioniramo na ovim izborima. Delovi uspešnog mozaika koji se zove SPS jesu i Milošević i Josip Broz i toga se mogu stideti samo oni koji žele u budućnost zaboravljajući na svoju prošlost. Mi nismo takvi.

*Ne tako davno odricali ste se Miloševića, stavljajući ga u istoriju, a sada ga izvlačite kao adut?

- SPS ima istoriju koja traje 26 godina, za razliku od mnogih drugih partija. Uvek smo se hvatali ukoštac sa izazovima i preuzimali odgovornost za važna državna pitanja. Istoričari su ti koji će dati konačnu ocenu o Slobodanu Miloševiću, ali SPS svakako nije loto bubanj da bi pojedince izvlačio kao dobitne brojeve po potrebi. Mi poštujemo sve što je urađeno u prethodnih 26 godina, ali takođe pokazujemo vitalnost i spremnost da politiku vodimo i upodobljavamo sa aktuelnim društvenim procesima.

*Šta na vašoj izbornoj listi simbolizuje ime Joške Broza?

- Josip Joška Broz simbolizuje jedno vreme kojeg se svi u regionu sećaju sa setom, vreme uređene države, jasnog funkcionisanja institucija, društva socijalne pravde, antifašističke ideologije koja je evropska vrednost, vreme u kome je izgrađen Novi Beograd, Barska pruga, započet Prokop i industriju koja je bila na visokom nivou.

*Ne mislite li i da je vaš kandidat za pokrajinskog premijera Dušan Bajatović pogrešan izbor?

- Politički diletantni, ostrašćeni oponenti i neznalice su godinama držali i drže JP Srbijagas pod baražnom vatrom. Međutim, niko se nije dosetio da ukaže na dugove koji srpska privreda ima prema tom preduzeću, na činjenicu da se preko njega obezbeđivala socijalna stabilnost u državi, na obezbeđivanje energetske stabilnosti, na projekat Banatski Dvor, restrukturiranje preduzeća i mnogo toga još. Bajatović je najbolji izbor za premijera Vojvodine, jer da je loš, do sada bi ga i sam Vučić smenio sa pozicije direktora JP.

*Spekulisalo se da ga na poziciji direktora Srbijagasa drže Rusi, kao i da je SPS tu gde jeste jer ste potrebni Rusiji u našoj zemlji.

- SPS je potreban građanima Srbije i Srbiji, i to je empirijski dokazivo u prethodnih 26 godina. Sve ostale insinuacije mogu da posluže za senzacionalizme u tabloidima, a vaš list to nije.

* Evropska komisija od Srbije ipak očekuje usklađivanje sa spoljnom politikom EU i kad je u pitanju odnos prema Rusiji.

- Sasvim logičan stav, imajući u vidu da smo zemlja kandidat i da imamo partnerski odnos sa EU. S druge strane, to usklađivanje je proces koji iziskuje vreme, i u kome niti jedan ozbiljan državnik u Srbiji ne sme ni da pomisli da naruši interese naše države.

*Kako to da opozicija mnogo više napada SPS i Dačića negoli većinsku stranku u vlasti?

- To je već pitanje za političke analitičare, ali i za psihoanalitičare koji bi mogli kredibilno da postave tu vrstu političke dijagnoze. Laički, rekao bih da smo "kamenčić u cipeli" mnogima jer vredimo.

*Može li Levica Srbije da vam uzme dobar deo glasača, baš na levičarskim idejama?

- Taj politički projekat nije u funkciji promocije levičarskih ideja, već diskreditacije političkih opcija iz kojih je i sam potekao. Daleko od toga da postoji bilo kakva bojazan.

*Kako ćete finansirati kampanju kad su vam i telefoni nedavno bili isključeni jer niste plaćali račune?

- Kampanju ćemo finansirati na zakonit način, i kao i uvek, sa vrlo skromnim budžetima. Naša kampanja su dela, a ne skupe reči pretočene u dugometražne spotove na nacionalnim frekvencijama.

Nije važno da li su mediji došli

* Kako to da lokalne televizije u Leskovcu nisu bile zainteresovane za vašu tribinu u tom gradu?

- Kada u MZ Vučje u Dom kulture dođe preko 600 ljudi koji žele da čuju šta socijalisti misle o vraćanju statusa opštine Vučju, Grdelici i Brestovcu, kada ukažemo na potrebu decentralizacije i demetropolizacije kako bi se te lokalne zajednice infrastrukturno ojačale, kada sa osmehom na licu napuste skup jer osećaju da neko razmišlja o njihovoj perspektivi, onda to i nije toliko važno da li su mediji došli ili ne. Podveo sam to pod slučajnost, ali ne bi valjalo da ta slučajnost postane trend, pre svega po one koji utiču na tako nešto.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.