Bezbednost u gradu i govor mržnje

Izvor: B92, Beta, 29.Okt.2010, 03:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bezbednost u gradu i govor mržnje

Beograd -- Beograd osniva radno telo koje će se baviti bezbednošću u gradu. U Skupštini grada ponovo govor mržnje protiv pripadnika LGBT populacije.

Posle Parade ponosa, Skupština Beograda raspravljala je, na zahtev LDP-a o bezbednosti u gradu.

Skupština glavnog grada usvojila je izveštaj koji je podneo ministar policije Ivica Dačić kao i niz zaključaka o bezbednosnoj situaciji u Beogradu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Gradonačelnik Dragan Đilas osnovaće radno telo koje će se baviti bezbednošću u gradu, ali se i založio za ozbiljan rad sa decom i mladima kojih je, kako kaže, bilo najviše na ulicama 10. oktobra.

Nasilje posle Parade ponosa bila je dominantna tema za govornicom Skupštine grada koja je trebalo da raspravlja o bezbednosnoj situaciji u Beogradu.

Bila je to prilika za Demokratsku stranku Srbije i radikale da ponove optužbe na račun vlasti da nisu smele da dozvole Paradu ponosa, ali reči ponekad nisu birane.

Nebojša Bakarec iz DSS-a rekao je da opasna promocija homoseksualnih vrednosti kao normalnih, za mlade i one koji imaju nedovršen seksualni identitet. On je dodao da su na Paradi učesnici nosili transprent "Smrt državi” i upitao ministra policije što njih nije hapsio?

"Gospodin Tadić nije promenio mišljenje i stao je na stranu nastranih”, ocenio je Bakarec na šta mu je izrečena opomena.

"Zbog čega? Zbog kojih reči? Zbog nastran? Pa to je srpska reč koja znači na strani, po strani”, iznenađen je bio odbornik DSS-a.

Odbornik radikala Nemanja Šarović takođe je okrivio vlast za nerede 10. oktobra.

"Vi kažete to su deca maloletnici, tinejdžeri. Jeste, to su deca 5. oktobra. Oni su 5.oktobra imali 5-6 ili 10 god, a sada imaju 15-16 godina. Zadojili ste ih mržnjom ovih 10 godina i sada se čudite kada se plodovi te vaše desetogodišnje vlasti obijaju o glavu”, rekao je on.

"Onda nam objasnite zašto? Zato što su to evropske vrednosti, zato što želite, da izvinete, golom stražnjicom uđete u Evropu”, poručio je Šarović.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas formiraće radno telo koje će se baviti bezbednošću u gradu, a naglasak će biti stavljen na rad sa mladima.

Đilas je ponovio ocenu da su na ulicama 10. oktobra bila deca sa kojom treba raditi.

"Najvažnije je da nadležni u Beogradu rade preventivno sa najmlađima, kako bi se širile poruke tolerancije, da mladi budu otvoreni za drugačije stavove i da probleme ne rešavaju kroz bes i agresiju", rekao je gradonačelnik.

On je naveo da zabrinjava to što se u školama danas skuplja dinar za Uroša Mišića, osuđenog za pokušaj ubistva na utakmici, da su romska deca maltretirana, kao i druga nedolična ponašanja.

"Našoj deci uzori ne smeju biti kriminalci", poručio je Đilas.

Specijalni gost gradske skupštine bio je ministar policije Ivica Dačić koji je odbornicima poručio da Ministarstvo ne donosi zakone, ni Ustav već je dužno da obezbedi sva Ustavom zagarantovana prava i saopštio im bilans nasilja posle parade ponosa.

Tokom oktobra, kazao je Dačić, tri manifestacije su zahtevale angažovanje velikog broja policajaca.

Za Paradu ponosa angažovano je 5.600 policajaca, za obezbeđivanje američke držzavne sekretarke Hilari Klinton 4.000, a za derbi između Zvezde i Partizana 4.300.

Tokom okktobra povređeno je 173 policajca, šest teško, te 31 građanin, među kojima petoro teško. Oštećeno je 77 vozila, 42 policijska, kao i 24 objekta. Privereno je 259 izgrednika, a u pritvoru zadržano 132.

Ministar Dačić poručio je da je Beograd siguran grad iako se u njemu događa jedna trećina svih kriminalnih dela u Srbiji.

Prekinuti govor mržnje u Skupštini

Koalicija protiv diskriminacije osudila je govor mržnje i poziv na linč LGBT populacije odbornika radikala i DSS-a na današnjoj sednici Skupštine grada i od tužilaštva zatražila da preduzme odgovarajuće mere zbog otvorenog pozivanja i podrške krivičnim delima.

Više o tome čitajte u posebnoj vesti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.