Beleške burnih odnosa u Konaku kneginje Ljubice

Izvor: RTS, 08.Sep.2014, 22:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Beleške burnih odnosa" u Konaku kneginje Ljubice

U Konaku kneginje Ljubice otvorena izložba "Beleške burnih odnosa" o odnosima Srbije i Austrije od 1836. do 1914. godine. Posle burne istorije odnosi dve zemlje stabilni i sveoubhvatni, rekao je Ivica Dačić, otvarajući izložbu.

U prisustvu ambasadora Austrije u Srbiji dr Johanesa Ajgnera, predstavnika diplomatskog kora, uglednih istoričara među knjima i direktor Instituta za savremenu istoriju prof. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dr Momčilo Popović goste je, kao domaćin, pozdravila v.d direkltora Muzeja grada Beograda Tatjana Korićanac, prenosi Tanjug.

Koraćinac je istakla da je izložba, koja će trajati do 5. oktobra, rezultat saradnje Austrijske ambasade u Beogradu, Instituta za savremenu istoriju i Muzeja Grada Beograda, čiji je idejni koncept da predstavi svu složenost, mnogostrukost i intenzitet odnosa između dve zemlje.

Prema njenim rečima, odnosi Srbije i Austrije najčešće se ogledaju samo kroz vizuru početka Prvog svetskog rata 1914. godine, kada su pali na najnižut tačku u svojoj istoriji.

Šef diplomatije Ivica Dačić rekao je da danas, sto godina nakon što su odnosi dotakli najnižu tačku, može da sa zadovoljstvom konstatuje da su odnosi između dve zemlje na veoma visokom nivou, stabilni i sveobuhvatni.

Ministar je podsetio da je na odnose i veze Austrije i Srbije kroz istoriju uticala činjenica da su se Srbi vekovima nalazili na prostorima Habzburške monarhije i Otomanskog carstva, ili između njih.

"Politički razvoj krajem prve i početkom druge decenije dvadesetog veka učinio je, na žalost, da srpsko-austrijski odnosi postanu suprotstavljeni, a dve države će, u za nas ključnim istorijskim trenucima, biti na različitim stranama", naveo je Dačić.

Kako je ocenio, buran period u odnosima na prelazu između dva veka kulminira nakon atentata u Sarajevu. Pored poznatog tragičnog epiloga, to je u austrijskoj javnosti kreiralo i većinu negativnih stereotipa o Srbima, čiji se tragovi, nažalost, još osećaju, dodao je ministar.

"Međutim, Austrija već godinama podržava proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan i, istovremeno, pruža pomoć i podršku Republici Srbiji u realizaciji strateškog opredeljenja da postane članica EU," istakao je Dačić.

"Austrija, najveći investitor"

Šef srpske diplomatije je napomenuo da je Austrija je danas najveći investitor u srpsku privredu, sa preko tri milijardi evra investicija i preko 400 austrijskih kompanija u kojima radi oko 20 hiljada ljudi.

"Srpsko tržište i naši proizvodi postaju atraktivni za austrijsku privredu i ja verujem da će usvojene i planirane reforme Vlade sa ciljem oživljavanja privrede i poboljšanja investicionog okruženja i poslovnog ambijenta u zemlji biti pravi podsticaj za povećan austrijski interes za poslovanjem i investiranjem u Srbiji," rekao je Dačić.

Ocenivši da je reč o izuzetno "značajnoj i interesantnoj izložbi čiji naslov na svojstven način govori o odnosu dve zemlje u istorijski značajnom periodu i za sve nas, i za Evropu u celini", Dačić je skrenuo je pažnju na činjenicu da "i samo ovo zdanje, koje je podignuto po nalogu kneza Miloša Obrenovića 1831. godine, kao privatna rezidencija njegove supruge kneginje Ljubice, svojom arhitekturom odslikava Srbiju - zgrada pripada balkanskom stilu sa zapadnjačkim elementima."

Ambasador Austrije Johanes Ajgner se obratio skupu na srpskom jeziku "priznajući" da mu na prvi pogled nije lako da govori u Beogradu 2014. godine kada se obeležava vek od časa "kada je njegov daleki prethodnik uručio Srbiji ultimatum a to je bio pretposlednji korak ka Velikom ratu".

Konstatujući da danas stvarnost izgleda drugačije, ambasador Ajgner je napomenuo da ga već dve godine otkako je stupio na dužnost u Beogradu primaju srdačno i ukazuju na brojne zajedničke tačke između dve zemlje.

"Organizatori izložbe svesno želeli da pokažu širu sliku a ne samo bolne događaje iz 1914. godine", ocenio je Ajgner.

Prema njegovom mišljenju, dva svetska rata su pokazala da se ratovima ne rešavaju sukobi već obično nastaju novi i na tom saznanju je izgrađena EU čija je Austrija članica već 20 godina, a 60 godina se zalaže za mirna rešenja.

"Austrija se danas izričito zalaže za podršku Srbiji kao i svim zemljama Zapadnog Balkana na puti ka Evropi, a odnosi dve zemlje su dokaz da se itekako može naučiti nešto iz istorije," poručio je Ajgner.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.