Almadro: Saradnja sa Srbijom važna

Izvor: B92, 08.Dec.2010, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Almadro: Saradnja sa Srbijom važna

Beograd -- Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i ministar inostranih poslova Urugvaja Luis Almadro rekli da saradnja dve države može biti još bolja.

Saradnja se ne odnosi samo na oblast borbe protiv kriminala, već i na kulturu, sport i privredu.

Dačić i Almadro su izrazili zadovoljstvo dosadašnjim dobrim, prijateljskim odnosima između dve države i dva naroda, koji se ogledaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i u podršci Urugvaja stavovima Srbije vezanim za Kosovo i Metohiju.

Almadro, koji je susretom sa Dačićem završio zvaničnu posetu Srbiji, ocenio je da su razgovori sa srpskim zvaničnicima bili veoma pozitivni.

On je istakao da su razgovori na političkom nivou bili veoma uspešni, ali i da su prepoznate mogućnosti za saradnju u naučnoj oblasti i tehnologijama.

Prema njegovim rečima, tokom susreta sa srpskim zvaničnicima utvrđen je i niz prioriteta za buduću saradnju, među kojima su i oblasti medicine, matematike i poljoprivrede.

Šef diplomatije Urugvaja je dodao da su identifikovane i neke oblasti u sportu, trgovini i investicijama koje su u obostranom interesu za buduću saradnju dveju država.

Almadro je naveo da se u narednih nekoliko meseci očekuje uzvratna poseta iz Srbije kako bi se otpočelo i sa praktičnom realizacijom onog što je dogovoreno u Beogradu.

"U budućnosti nam predstoji mnogo rada i idemo korak po korak u tome", rekao je on, podsetivši da Urugvaj podržava stavove Srbije po pitanju Kosova i Metohije.

Prema njegovim rečima, podrška Srbije po tom pitanju je stvar principa, dobre volje i poštovanja odredaba međunarodnog prava.

Almadro je pozitivno ocenio dosadašnju policijsku saradnju između dve države, istakavši da je ona "za nas jako važna", i da organizovani kriminal ne poznaje granice.

Dačić je ocenio da su prijateljski odnosi, uprkos udaljenosti dve države, sada u uzlaznoj fazi, podsetivši da je tokom ove godine bilo više bilateralnih susreta i kontakata nego u prethodnom dugogodišnjem periodu.

Prema njegovim rečima, uz zaplenu više od dve tone kokaina u međunarodnoj akciji "Balkanski ratnik", policije dve države su uspešno sarađivale i u nizu drugih akcija.

Almagro je juče u Beogradu razgovarao sa srpskim kolegom Vukom Jeremićem i premijerom Mirkom Cvetkovićem, a učestvovao je i na konferenciji "Dani Latinske Amerike".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.