17 ambasada u iščekivanju šefova

Izvor: B92, 31.Mar.2014, 08:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

17 ambasada u iščekivanju šefova

Beograd -- Ambasadorska mesta u skoro trećini naših diplomatsko-konzularnih predstavništava širom sveta upražnjena su mesecima, a nove šefove dobiće posle formiranja vlade

Iako je kabinet Ivice Dačića, bez obzira na to što je u tehničkom mandatu, imao mogućnost da imenuje ambasadore, načelni dogovor u odlazećoj vladajućoj koaliciji bio je da se sa novim kadrovskim rešenjima u srpskoj diplomatiji sačeka do nove raspodele političkih karata.

Zamenik sekretara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vlade Srbije Tamara Stojčević kaže nam da vlada u tehničkom mandatu ne može da razrešava i postavlja državne službenike na položaju i direktore javnih preduzeća, ali da ambasadore može. Međutim, na prethodnim sednicama na dnevni red nisu stizali nikakvi predlozi za kadrovska rešenja u diplomatiji.

Trenutno, čak 15 ambasada, u iščekivanju novog šefa, vode otpravnici poslova. To je, između ostalog, slučaj i u moćnim svetskim centrima, Vašingtonu i Berlinu, ali i u Hrvatskoj, Koreji, Japanu, Argentini, Etiopiji, Grčkoj...

U januaru je doneta odluka i o opozivu ambasadora iz Indonezije i Azerbejdžana, ali se Jovan Jovanović i Zoran Vajović još nisu vratili za Beograd. U našoj diplomatiji kažu da to što neka predstavništva nemaju ambasadora ni na koji način ne ugrožava njihovo funkcionisanje.

Protić odoleva

Od početka rada odlazeće vlade, "ambasadorske karte“ promešane su u više od 50 naših predstavništava. Ambasadori su uglavnom vraćani za Beograd ili zato što im je istekao mandat ili zato što u centrali nisu bili zadovoljni njihovim radom. Međutim, Milan St. Protić i dalje je naš ambasador u Švajcarskoj, iako je za skoro godinu i po "probio“ četvorogodišnji mandat.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.