Samo Rusi proslavljaju Dan pobede u Beogradu

Izvor: Politika, 07.Maj.2015, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo Rusi proslavljaju Dan pobede u Beogradu

Osim velike proslave sedamdesetogodišnjice pobede nad fašizmom na Trgu republike, Britanci će položiti cveće na Groblje oslobodilaca Beograda

Od svih zemalja koje su bile na strani pobednika u Drugom svetskom ratu, samo će ruska ambasada u Beogradu 9. maja obeležiti 70-godišnjicu velike pobede u Drugom svetskom ratu. Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin u izjavi za „Politiku” ne krije zadovoljstvo zbog toga što se u srpskoj prestonici organizuje velika >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << proslava Dana pobede nad fašizmom i poziva naše sugrađane da učestvuju u ovoj proslavi.

„Izuzetna mi je čast i veliko zadovoljstvo da pozovem sve Beograđane i goste prestonice na veliku proslavu ovog divnog praznika na otvorenom, koju je pripremio „Ruski dom” u saradnji sa Gradom Beogradom. Vaš grad ima slavnu tradiciju javnih proslava na trgovima i u parkovima i nadam se da će i ova pobednička proslava postati deo te slavne tradicije. Pozivam sve da dođu 9. maja ujutru na Trg republike. Tamo će tačno u 9 sati na velikim ekranima početi direktan prenos parade na Crvenom trgu u Moskvi, kojoj će prisustvovati i predsednik Tomislav Nikolić. Videćete i strojevi korak srpskih gardista, učesnika parade. Prenos će gledati i ruski saborci iz Moskovske veteranske organizacije, koji će se obratiti prisutnima. Slavlje će nastaviti brojni ruski umetnici, koji su stigli iz Moskve da pozdrave srpsku braću. To su i popularni pevač Dmitrij Jurtajev, pevačica i kompozitor Natalija Vlasova, duet ruskih harmonikaša virtuoza Aleksandra i Sergeja Borodina, hor Moskovskog tehničkog univerziteta „Gaudeamus”, Hor ruskih sunarodnika, dečiji hor škole pri Ambasadi Rusije i mnogi drugi”, ističe Aleksandar Čepurin.

Ambasador Rusije u Beogradu kaže da će naši sugrađani uživati i u klasičnim sovjetskim igranim filmovima o Velikom otadžbinskom ratu. Snimak parade ponovo će se emitovati na Trgu republike još dva puta za one koji su bili sprečeni da dođu ujutru. Slavlje na otvorenom trajaće čitav dan, a ulaz je slobodan za sve. Ambasador Rusije dodaje da će u subotu, u 11.30, zajedno sa svojim kolegama iz zemalja bivšeg SSSR-a, položiti vence na Groblju oslobodilaca Beograda. U Sava centru iste večeri premijerno će se prikazati rusko-ukrajinski film o Drugom svetskom ratu pod nazivom „Bitka za Sevastopolj”. Za završetak praznika pripremljen je poseban događaj – u 23.30 sa Ušća će poleteti u nebo sedamdeset plotuna vrhunskog vatrometa, koji će svečano zatvoriti proslavu.

Iako Ambasada Velike Britanije u Beogradu ne priprema nikakav posebni program 9. maja, otpravnica poslova Trejsi Galaher položiće vence na Groblje oslobodilaca Beograda. Ni Francuska ambasada u Beogradu, prema rečima atašea za štampu Nađe Petrovski, ne priprema obeležavanje 9. maja, Dana pobede nad fašizmom. Do zaključenja ovog broja, iz američke ambasade nismo dobili odgovor da li planiraju obeležavanje Dana pobede nad fašizmom.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.