Izvor: B92, 16.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nameštanje javnih nabavki

Beograd -- Prema izveštaju o dodeli ugovora o javnim nabavkama, za 2005, sklopljeno je 150.000 ugovora, vrednosti skoro 1,5 milijardi evra.

Direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović kaže da je ostvarena ušteda od 15 odsto, smanjenjem broja direktnih pogađanja i povećanjem konkurentnih postupaka. "Pre donošenja zakona išlo se na pogađanje i tu je bilo najviše mogućnosti za zloupotrebu. U prvoj godini zakona, 2002, bilo je 36 konkuretnih postupaka, a prošle godine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 73 odsto. To je veliki preokret", kaže on.

"Uprava je odigrala značajnu preventivnu ulogu jer kada se jednom zaključi ugovor i novac isplati, najčešće taj novac kao da nestane i niko ne odgovara. Ovde je bitno što se sprečava da dođe do zaključenja takvih ugovora. Koliko je ovo dobar rezultat pokazuje i metodologija koju koristi Svetska banka, po kojoj smo u delu koji se odnosi na konkuretnost i pogađanja samo tri odsto ispod najbolje ocene, što je dobar signal stranim kompanijama", kaže Jovanović za Glas javnosti.

Na pitanje kako se protivzakonito zarađuje na tenderima, sagovornik lista pojašnjava da se najviše namešta u aneksima ugovora, gde se cene uvećavaju dvostruko ili trostruko od ugovorenih. "Postoji i drugi način, da u konkursnoj dokumentaciji nekom bude nameštan posao, kao što je ubacivanje kriterijuma o obrtnom kapitalu. Treći vid nameštanja može biti i dogovor ponuđača, a javlja se u slučajevima kad ima manje učesnika. Oni se između sebe lako dogovore oko najniže cene ili o tome ko će biti glavni, a ko podizvođač, a na drugom tenderu promene uloge. Ako neka mala firma želi da učestvuje, dešava se da ga oni pitaju koliku ima zaradu pa ga isplate, da ne smeta", kaže Jovanović.

Jovanović pojašnjava da je iskorenjivanje tih pojava u nadležnosti državne revizorske institucije, a da njoj na raspolaganju stoje provere planova nabavke, postupaka i realizacija. Međutim, takva institucija u Srbiji još ne postoji, tj. u fazi je formiranja.

Za četiri godine postojanja Zakona o javnim nabavkama, država je, samo u 2004, oštećena za oko 300 miliona evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.